Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ Κ.Μ


Κύριε ΚΜ αλήθεια γιατί απορείς με τις παρεμβάσεις απλών πολιτών που κάποιοι είναι απόγονοι αυτών των θυμάτων που θα τιμηθούν στον Σταθμό στην Κατερίνη; Γιατί εφόσον είστε δημοκράτες άνθρωποι, δεν θέλετε τον αντίλογο και προσπαθείτε να ταυτίσετε απλούς πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους με τους Ναζί;
Έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Στεφανίδης. Οι δολοφονηθέντες δεν... 

ήταν μέλη του ΚΚΕ αλλά πατριώτες Έλληνες πολίτες που φρόντιζαν για την δουλειά τους και για την επιβίωση των οικογενειών τους. Σαφέστατα δεν θα είχαν εκτελεστεί εαν το τοπικό ΕΑΜ δεν εκτελούσε τους δυο Γερμανούς του εργοστασίου και επέλεγε την στρατηγική της ανταλλαγής που είχαν προτείνει οι εδω Γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Άλλωστε αυτού του είδους οι ανταλλαγές αιχμαλώτων έγιναν σε πολλά άλλα μέρη της χώρας μας. Το γεγονός της μονοπώλησης του μνημοσύνου απο την τοπική αριστερά είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις στους απογόνους αυτών των αθώων θυμάτων.

Το ΕΑΜ ιδρύθηκε το 1941 και αφού είχε προηγηθεί ο θρίαμβος των Ελλήνων στα βουνά της Αλβανίας έναντι του Ιταλού κατακτητή. Τότε ο Ζαχαριάδης του ΚΚΕ με ανοιχτές δημόσιες επιστολές ζητούσε απο τον κόσμο να μην συμμετάσχει στον αγώνα εναντίον του Ιταλικού φασισμού γιατί το ΚΚΕ θεωρούσε τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό εκ μέρους της Ελλάδας. Όμως ο πραγματικός λόγος αυτής της εθνοπροδοτικής στάσης ήταν το περιβόητο σύμφωνο Ριμπεντροπ-Μολότωφ μεταξύ της Σταλινικής Ρωσίας και της Χιτλερικής Γερμανίας σύμφωνα με το οποίο οι δυο σύμμαχοι μπούκαραν απο κοινού στην Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία. Όταν όμως δεν τα βρήκαν στο διαμελισμό της Πολωνίας το σύμφωνο έσπασε και προέκυψε η όψιμη αντίδραση των κομμουνιστικών κομμάτων έναντι του Χιτλερικού επεκτατισμού. Οι παραπάνω επιστολές Ζαχαριάδη και το σύμφωνο αυτό είναι δημοσιευμένα έγγραφα αφου ψάχνεις και απαιτείς αξιόπιστες ιστορικές πηγές.

Τέλος, λες οτι τρέμεις με την ιδέα της ενασχόλησης με τις εκτελέσεις στο Ελατοχώρι. Δεν μας εξηγείς όμως το λόγο. Στις αρχές του 1947, 12 πολίτες του Ελατοχωρίου κατακρεουργήθηκαν απο τους κομμουνιστές επειδή δεν αποδεχόταν τις ιδέες του κομμουνισμού. Ο Δρούγκας Νικόλαος, ένας εκ ων συλληφθέντων, κατάφερε και απέδρασε αιμόφυρτος και εξιστόρησε τον απάνθρωπο τρόπο εκτέλεσης και τα φρικτά βασανηστήρια που πέρασαν στα χέρια των δήθεν δημοκρατών κομμουνιστών. Ίσως ακόμη και σήμερα να υπάρχουν εν ζωη απόγονοι αυτών των άτυχων ανθρώπων. Μια επίσκεψη σου σε ορεινά χωριά της Πιερίας τα οποία έγιναν έδρες λαικών δικαστηρίων και μαζικών εκτελέσεων αντιδραστικών προς τον κομμουνισμό ανθρώπων (Αγία Τριάδα Βροντούς, Ελατοχώρι, Πέτρα κ.α) θα σε βοηθήσει να βρείς τις πηγές πληροφοριών που ζητας.

ΒΚ