Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΟ Σ.ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)



Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επικεφαλής τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και την παρουσία πλήθους κόσμου επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα Κυριάκο Κοκελίδη υπέρ των 38 αθώων Ελλήνων Πατριωτών που εκτελέστηκαν τον Φεβρουάριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο μνημείο του χώρου της εκτέλεσης, στην οδό Διγενή Ακρίτα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης. Στην... 





συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκτελεσθέντες ήταν κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, ενώ εκτελέσθηκαν και κάτοικοι του Λιβαδίου Ολύμπου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος.
Στο μνημείο μετά την επιμνημόσυνη δέηση πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο δήμαρχος Κατερίνης και εν συνεχεία κατατέθηκαν στεφάνια από τους εξής: Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Εκπρόσωπος του δήμου Ελασσόνας, Εκπρόσωπος της Δ.Κ. Λιβαδίου Ολύμπου, από την Πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, από τον Υποδιοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, από τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, από τη ΝΟΔΕ ΝΔ Πιερίας, από τη Ν.Ε.Πιερίας της Χρυσής Αυγής, από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη, από τους Πολιτιστικούς συλλόγους Αηδημητρινών Κατερίνης και Θεσσαλονίκης, από τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης "Γεωργάκης Ολύμπιος", από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σ. Σταθμού Κατερίνης, από τον Πολιτιστικό Φορέα "Εστία Πιερίδων Μουσών", από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Νεότητας Εξοχής", από την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας και από τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων.
Εν συνεχεία εκφωνήθηκαν τα ονόματα των εκτελεσθέντων στον Σ.Σταθμό Κατερίνης, αλλά και των Κατερινιώτων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς εντός και εκτός του Νομού Πιερίας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος. Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο φιλόλογος Αντώνης Κάλφας και ποίημα απήγγειλε η Ελένη Ζαραμητροπούλου, μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

lefteria.blogspot.gr