Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Χειμωνιάτικη πίτα λαχανικών


Μια νόστιμη πίτα για χορτοφάγους, εξαιρετικά υγιεινή, που περιέχει όλες τις απαιτούμενες ποσότητες από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, φυτικές ίνες και ζάχαρη.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ
  1. 2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
  2. 2 Κρεμμύδια κομμένα σε φέτες,
  3. 1 Κουταλιά της σούπας αλεύρη,
  4. 2 Μεγάλα καρότα, κομμένα σε κομμάτια,
  5. 1/2 Κουνουπίδι σπασμένο σε μικρά μπουκετάκια,
  6. 4 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο,
  7. 1 Κλωναράκι φύλλα δεντρολίβανου,ψιλοκομμένα,
  8. 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες,
  9. 200 γρ. κατεψυγμένο αρακά,
  10. 900 γρ. πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια,
  11. Πάνω από 200ml γάλα.
Μέθοδος

* Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα πυρίμαχο πιάτο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια ανακατεύετε το αλεύρι και μαγειρεύετε για ακόμα 2 λεπτά.

* Προσθέτετε καρότα, κουνουπίδι, σκόρδο, δεντρολίβανο και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν.

* Βάζετε τις ντομάτες μέσα στα λαχανικά μαζί με ένα δοχείο γεμάτο νερό. Σκεπάζετε το καπάκι και σιγοβράζετε για 10 λεπτά, ενώ στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι και ψήνετε για περίπου 10-15 λεπτά επιπλέον, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαγειρευτούν τα λαχανικά.

* Αλατοπιπερώστε, βάλτε μέσα και ανακατέψτε τα μπιζέλια και μαγειρέψτε για ένα ακόμα λεπτό.

* Βράζετε τις πατάτες για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε, τοποθετήστε σε ένα σκεύος και λιώστε τις κάνοντας πουρέ.

* Ανακατέψτε με γάλα για να γίνει ένα αρκετά μαλακό μίγμα και στη συνέχεια βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

* Ζεσταίνετε το γκριλ, βάλτε το ζεστό μίγμα λαχανικών σε ένα ειδικό πιάτο για πίτες, τοποθετήστε από πάνω τον πουρέ, ισιώνοντάς τον ελαφρά με ένα πιρούνι. Βάλτε το φαγητό στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και να χρυσίσει η επιφάνειά του.

diatrofi-news.gr