Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ένας στους δύο αγρότες δεν μπορεί να πληρώσει το νερό στη Λάρισα

 
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται από οικονομικής πλευράς ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ο μεγαλύτερος σε συνδρομητές Οργανισμός στον νομό Λάρισας, ο οποίος παρέχει σε χιλιάδες αγρότες νερό για τις καλλιέργειές τους. Τα «φέσια» που έχουν φθάσει αθροιστικά στα 2 εκ. ευρώ, οδήγησαν τη διοίκηση του ΤΟΕΒ στο να βρεθεί ένα βήμα πριν τη διαδικασία κατάσχεσης επιδοτήσεων ή βεβαίωσης χρεών στην εφορία έναντι οφειλετών.
«Ο... 

 
 
 
 
ΤΟΕΒ Πηνειού έχει ως προτεραιότητα τον αγρότη, αλλά και τα όρια του Οργανισμού είναι συγκεκριμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο onlarissa.gr ο επί μακρόν πρόεδρος κ. Γιώργος Λαδόπουλος, εξηγώντας πως η λήψη ακραίων μέτρων θα γίνει έναντι όσων οφείλουν δύο αρδευτικές περιόδους, δηλαδή δεν είναι τακτοποιημένοι οικονομικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα ξεκινήσει μία ενημέρωση από πλευράς νομικών συμβούλων του ΤΟΕΒ Πηνειού, ενώ σ’ εκείνους που δε θα προχωρήσουν σε τακτοποίηση της οφειλής, είτε θα κινηθούν διαδικασίες κατάσχεσης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, είτε – εφόσον δεν υπάρχει συνδεδεμένη – θα βεβαιωθεί η οφειλή στο δημόσιο ταμείο.

Δυστυχώς όμως, η κρίση δείχνει να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και στους αγρότες, αφού όπως εξηγεί ο κ. Λαδόπουλος «σε προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ, εισπράττουμε περίπου το 50%, ενώ οι υπόλοιπες 600.000 ευρώ μένουν ως χρέος, μέρος του οποίου πληρώνεται μέσα στην επόμενη χρονιά».

Η παραπάνω πρακτική έχει δημιουργήσει στα οικονομικά του ΤΟΕΒ Πηνειού αθροιστικά τις τελευταίες δεκαετίες, μία «τρύπα» της τάξης των 2 εκ. ευρώ περίπου. Εντούτοις, όπως εξηγεί ο κ. Λαδόπουλος, ο Οργανισμός συνεχίζει να παράγει έργο παρά τις οικονομικές δυσκολίες, βασιζόμενος σε συνετή διαχείριση.

Όσοι πάντως οφείλουν αρδευτικά τέλη και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν να προβούν στην έγκαιρη τακτοποίησή τους μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να αποφύγουν τις προαναφερθείσες δυσάρεστες συνέπειες.