Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Μορφές του '21 της Νίτσας Ξανθοπούλου



Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση πραγματοποιείται στην Αστική Σχολή (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο). Η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «Εαρινές Ημέρες» φιλοξενεί για 5η Χρονιά την έκθεση κούκλας παραδοσιακής φορεσιάς. Αριστουργήματα με την προσωπική σφραγίδα της καλλιτέχνιδος. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους αρματολούς και κλέφτες, εκεί μας περιμένει ο Κολοκοτρώνης, ο Ανδρούτσος ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα και πολλοί άλλοι ήρωες του 1821.
Η... 

 
 
 
 
 κ. Ξανθοπούλου φέτος μας εκπλήσσει ευχάριστα, σχεδιάζοντας και μελετώντας όλη τη χρονιά, Βήμα, Βήμα, Βελονιά, Βελονιά χωρίς να παρεκκλίνει. Εργάζεται πάνω στις παραδοσιακές φορεσιές, με όραμα ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον γύρω από τον Πολιτισμό και την Ιστορία. Αυτή η ενασχόληση με την χειροποίητη κούκλα, και φορεσιά είναι πράξη αυτογνωσίας, επιστρέφει στις ρίζες, της παράδοσης. Το όλο ενδιαφέρων της στρέφεται γύρω από την ακριβή καταγραφή της φορεσιάς. Την Καλλιτέχνιδα πρέπει να την « εκμεταλλευτούμε » με τον καλύτερο τρόπο, για το καλό του τόπου μας, γιατί όπως είναι γνωστό είναι « μοναδική ».
Ευχής έργον θα είναι να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος από τον Δήμο για την σωστή και μόνιμη έκθεση. Η κ. Νίτσα έχει μεγάλο αριθμό έργον που τα έχει κατατάξει σε ενότητες, όπως Βλάχικες Φορεσιές, Ποντίων, Σαρακατσάνων κ.α. Και αυτή τη φορά ότι ποιο επίκαιρο μας παρουσιάζει τους Ήρωες του '21.
Η κ. Νίτσα ευχαριστεί θερμά την Εστία Πιερίδων Μουσών, τον Μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη, και τον Δήμο, για την ευκαιρία που τις δίνουν για συνεχόμενη 5η Χρονιά να παρουσίαση τα έργα της στο κοινό της Πιερίας.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 3 Απριλίου
Ώρες: 10:00 - 13:00 - 18:00 - 21:00.

Ελένη.Α.Βούβαρη