Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ…


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ "ΚΑΡΥΠΙΔΗ"

Σαββίδης Παναγιώτης

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ "ΚΑΡΥΠΙΔΗ", πρώην "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ", παλεύουν για το δικαίωμα τους στην εργασία και για την καταβολή δεδουλευμένων τους, που τους χρωστάει η εργοδοσία.
Από...




αυτή την σκοπιά ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε, με πρώτα και καλυτέρα τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία. Να αναδειχθεί η ταξική αλληλεγγύη και με πρακτικές μεθόδους και να ασκηθεί από κοινού πίεση σε κράτος και εργοδοσία, για να μην χαθεί καμιά θέση δουλειάς, για δουλειά, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ιδιαίτερο ρόλο στην συμπαράσταση των εργαζομένων στα σουπερ μάρκετ << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >>, πρέπει να παίξουν οι εργαζόμενοι από όλα τα σουπερ μάρκετ, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πολυκαταστημάτων και όχι μόνο. Να μην σκεφτούν ότι αυτός ο αγώνας δεν τους αφορά. Γιατί αύριο μπορεί να είναι και η δική τους η σειρά και σίγουρα ένα κίνημα εργαζομένων ενιαίο, κλαδικό, ενωμένο σε ταξική βάση, μαζικό, πιο δύσκολα απεργάζονται και περνάνε αντεργατικές ρυθμίσεις, οι μεγαλοεργοδότες και το κεφάλαιο.

Και σίγουρα άλλη είναι η διαπαιδαγώγηση του εργαζόμενου, αφού σπάει η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, η λογική δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ο φόβος, η υποταγή , το σκύψιμο συνέχειας της μέσης, σε ότι αξιώνει η μεγαλοεργοδοσία. Και διαφαίνεται έτσι, η δύναμη των εργαζόμενων, όταν δρα οργανωμένα, συλλογικά, μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά, μαχητικά.

Αντίθετα η μεγαλοεργοδοσία και το κεφάλαιο, που ξέρουν τα ταξικά τους συμφέροντα, δρα ενιαία, οργανωμένα και παίρνει όλα αυτά τα μέτρα, για να διασφαλιστεί η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και να θωρακίσει την αυξανόμενη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα της.

Παλεύει από πιο πλεονεκτική θέση, αφού το αστικό κράτος διευκολύνει αυτή την στρατηγική και αυτό οι εργαζόμενοι συνολικότερα, πρέπει να το έχουν υπόψη στον αγώνα και την πάλη τους, αν θέλουν ο αγώνας τους να μετράει αποτελέσματα και να μην είναι τουφεκιές στον αέρα και κενό γράμμα οι διεκδικήσεις τους, που θα κρατάνε μέχρι να εκτονωθεί κάποιο αγωνιστικό ξέσπασμα, αφού οι έμμεσοι και άμεσοι μνηστήρες, ταγοί του συστήματος, για να απογοητεύσουν εργαζόμενους καραδοκούν.

Αυτός είναι και ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην συγκυβέρνηση, στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης, για λογαριασμό του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Μοιράζουν ευχολόγια και λυπούνται ( αυτό έλειπε κιόλας ) και το πολύ να μοιράσουν τα κόλλυβα, για να <<διαφέρουν>> από τους άλλους, στον ενταφιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και την ανεργία.

Υποκρισία και εμπαιγμός για άλλη μια φορά και στην μέση οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν όλες της συνέπιες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Αλήθεια κυρία και κύριοι βουλευτές του Σύριζα στον νομό Πιερίας, όταν ζητούσατε ψήφο από την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τους λέγατε, ότι εμείς θα διαχειριστούμε ένα κράτος που οι νόμοι, το νομοθετικό πλαίσια είναι υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων.

Γιατί τους το λέτε τώρα ? πριν δεν το ξέρατε? Αυτό ήρθαν να ακούσουν από εσάς οι εργαζόμενοι στα σουπερ μάρκετ << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >> ? Να τους κάνετε ακαδημαϊκή συζήτηση ? Εσείς δεν είστε βουλευτές, δεν ψηφίζεται, δεν νομοθετείται ? Το τρίτο μνημόνιο που φέρατε και ψηφίσατε είναι υπέρ των εργαζομένων ? Υπέρ του λαού ? Για αυτό σηκώσατε και οι τρεις σας, μαζί με τον βουλευτή της Ν.Δ. στο νομό μας και το ψηφίσατε ?

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >> δεν ήρθαν να ακούσουν αυτό. Αυτή την διαπίστωση την έχουν κάνει, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο συνειδητά. Εσείς ζητήσατε ψήφο από τον εργαζόμενο λαό και μάλιστα για αυτόν, θα φέρνατε τα πάνω, κάτω και τώρα του λέτε το νομοθετικό πλαίσιο είναι εις βάρος τους.

Αλλά ξέρουμε δεν το κάνατε εσείς, οι άλλοι τα κάνανε, εσείς έτσι τα βρήκατε.

Και εδώ ακριβώς αρχινάει ο εμπαιγμός και η κοροϊδία απέναντι στον λαό, από όλους αυτούς τους θεομπαίχτες, που φέρνουν το ένα <<μνημόνιο>>, πίσω από το άλλο και ο ένας συμπληρώνει την πολιτική του άλλου. Αποτελούν τον κρίκο της ίδιας αλυσίδας.

Αλυσίδας που είναι δεσμά για τον εργαζόμενο λαό, που τον κοροϊδεύουν ότι ψηφίζουν τα << μνημόνια >> για να σώσουν την χώρα και στον εργάτη που χάνει την δουλειά του, ότι πιο σημαντικό του λένε. Κοίταξε έτσι είναι το νομοθετικό πλαίσιο, εις βάρος των εργαζομένων, που εντωμεταξύ έτσι διαμορφώθηκε, για να σωθεί η χώρα και κατά επέκταση ο Ελληνικός λαός.

Σίγουρα κάτι σώζουν, άλλα αυτό δεν είναι ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρωματά της πόλης του χωριού.

Τα κέρδη του κεφαλαίου σώζουν, που τα περιθώρια κερδών τους μειώθηκαν και οξύνθηκε ο ενδομονοπωλιακός, ενδικαπιταλιστικός ανταγωνισμός.

Για να ανακάμψουν τα κέρδη των λίγων, πρέπει από την μια, ένα τμήμα του κεφαλαίου να φύγει από την μέση, να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής και πλούτου σε λιγότερα χέρια. Τέτοιο ξεσκαρτάρισμα γίνεται και στο λιανικό εμπόριο, για αυτό έχουμε συγχωνεύσεις σούπερ μάρκετ, η άλλα αναστέλλουν την λειτουργία τους.

Και από την άλλη, κατεδαφίζουν εναπομείναντα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί μπαίνουν εμπόδια στην διευρυνόμενη κεφαλαιοκρατική συσσώρευση, στην αύξηση των κερδών τους.

Αυτή την στρατηγική υπηρετούν τα << μνημόνια>>, αυτή την στρατηγική υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλά στελέχη του, που είναι τώρα βουλευτές δεν ήρθαν από παρθενογένεση, έχουν δώσει μαθήματα και έχουν περάσει με άριστα, όταν σαν <<ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ >> του 4%, αποτελούσαν το κατεξοχήν οπορτουνιστικό μόρφωμα.

Εκείνη την δύναμη δηλαδή, που μέσα στο εργατικό κίνημα προωθούσε αστικά ιδεολόγημα, ξένα ως προς τα ταξικά του συμφέροντα. Και από αυτή την σκοπιά, έβαλε πλάτη για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο νόμων που στοχεύουν στο φθήνεμα της τιμής της εργατικής δύναμης, στην αποψίλωση εργασιακών , μισθολογικών , ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφού η τακτική του μέσα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, στόχευε στον αγωνιστικό παροπλισμό των εργαζομένων, για να περνάνε πιο εύκολα αντεργατικές ρυθμίσεις και νόμοι, που είχε ανάγκη η αστική τάξη, το κεφάλαιο συνολικότερα.

Για αυτό ας μην ψάχνουν πολύ μακριά, για το πώς διαμορφώθηκε αυτό το αντεργατικό, αντιλαϊκό, νομοθετικό οπλοστάσιο, έχουν και την δική τους σφραγίδα και ας κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τώρα, για να κοροϊδεύουν και να εμπαίζουν τους εργαζόμενους, συνολικότερα τον λαό σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στους κοινωνικούς διαλόγους απάτης, ήταν ο βασικός φορέας και κήρυκας του κονωνικοεταιρισμού, εκείνης της κατεύθυνσης, που είχε στόχο στην αποδυνάμωση της ταξικής πάλης, που ξόρκιζε και ξορκίζει ακόμα, χαρακτηρίζοντας την παρωχημένη, με στόχο τον συμβιβασμό και την υποταγή των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >> και όχι μόνο, πρέπει να εξάγουν συμπεράσματα που θα τους βοηθήσει στον αγώνα τους σήμερα.

Να κλιμακώσουν την πάλη τους, σε ενιαία κατεύθυνση με το Πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων στον << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >> που διεξάγει εδώ και καιρό σκληρή πάλη και αγώνα, ενάντια στην εργοδοσία και στην αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ), που η μνημονιακή της πολιτική, αβαντάρει την μεγαλοεργοδοσία και στην συγκεκριμένη περίπτωση την εργοδοσία << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >>, για αυτό δρα αποθρασυμένα εις βάρος των εργαζομένων.

Να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων στην εταιρία << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >> μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων τους. Να αναπτυχθεί ένα πλατύ δίκτυο αλληλεγγύης και συμπαράστασης, αυτό να εκφραστεί με πρακτικά μέτρα και αγωνιστική δράση από άλλους κλάδους και εργαζόμενους. Η ταξική αλληλεγγύη πρέπει να αποτελεί όπλο σε κάθε μάχη και αγώνα των εργαζομένων.

Να βγει ο αγώνας των εργαζόμενων στον << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >> έξω στην κοινωνία, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές δράσεις, να μην μετατραπεί σε γραφειοκρατική <<δράση>> και αξιοποιηθεί για << γλαύκες λαμπρής δόξης>>> ,από αυτούς που βάζουν καθημερινά πλάτη, για να ηττηθεί η οργάνωση της εργατικής τάξης, να την παροπλίσουν αγωνιστικά και είναι οι δυνάμεις της συναίνεσης και υποταγής, όπως το εργατικό κέντρο Κατερίνης, που πάντα εμφανίζεται όταν επέρχεται η καταστροφή των εργαζομένων και δρα σαν μια υπηρεσία παροχής ηθικής στήριξης.

Δεν έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι από τέτοιους καιροσκόπους εργατοπατέρες, που έχουν απαξιώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με της πρακτικές τους.

Έχουν και αυτοί ευθύνη για την κατάσταση των εργαζομένων σήμερα, αφού σιγόνταραν και σιγοντάρουν στις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζόμενων, είναι κήρυκες αυτών των πολιτικών μέσα στο εργατικό κίνημα, υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που για την θωράκιση τους, πετάνε τους εργαζόμενους στην ανεργία και ισοπεδώσουν τα δικαιώματα τους.

Αυτή την στρατηγική δεν αμφισβητεί το εργατικό κέντρο Κατερίνης, οι δυνάμεις του ρεφορμισμού μέσα στο εργατικό κίνημα, δεν την αναδεικνύουν, την υποστηρίζουν και από αύτη την σκοπιά είναι συνυπεύθυνοι όλοι αυτοί, για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι, έχουν ευθύνες σοβαρές επίσης στον βαθμό προετοιμασίας, οργάνωσης των εργαζομένων για την απόκρουση αυτών των πολιτικών, που τους φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν.

Και από την άλλη, υπονομεύουν την δράση του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων και οργανώσεων, που έχουν δείξει δείγματα ότι πρωτοστατούν καθημερινά στην οργάνωση της εργατικής πάλης, δεν περιμένουν οι εργαζόμενοι να πάνε σε αυτούς, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πηγαίνουν στους χώρους δουλειάς, μπαίνουν μπροστά μαζί με τους εργαζόμενους στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και των πολιτικών που την στηρίζουν.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων << ΚΑΡΥΠΙΔΗ >>, να κλιμακώσουν καθημερινά τον αγώνα και την πάλη τους και σε συντονισμό με το πανελλαδικό σωματείο τους και με αυτοτελές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Ο πόλεμος είναι ταξικός, ταξική και ενιαία, πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων.

Σαββίδης Παναγιώτης