Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Αντλιοστάσιο λυμάτων στο κέντρο του Πλαταμώνα!



Σε απόσταση 5 μέτρων από τη θάλασσα!

 Την απομάκρυνση του ζητούν κάτοικοι του Δ.Δ Πλαταμώνα!



Θλίψη και οργή εκφράζουν μέλη της τοπικής κοινότητας Πλαταμώνα με την εγκατάσταση αντλιοστασίου λυμάτων στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, σε απόσταση αναπνοής από την ακτή και συγκεκριμένα μπροστά στο παλαιότερο μεγάλο κτίσμα, ευρέως γνωστό σε όλους ως... 

  






η “Αύρα”, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Πλαταμώνα και στον προαύλιο χώρο του οποίου το υπαίθριο παιχνίδι τελεί ως γλυκιά ανάμνηση παιδικών χρόνων, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους παραθεριστές.

Πρόκειται για το χρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο “Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Πλαταμώνα” το οποίο εκπονούνταν στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος “ Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη” και που φημολογείται ότι κατέληξε σε απένταξη, γεγονός που γεννά την υποχρέωση επιστροφής πολλών χιλιάδων ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί προς ολοκλήρωση του έργου.


Εργασίες πραγματοποιούνταν από πέρυσι και για δεύτερη συνεχή χρονιά η παραλιακή οδός εξακολουθεί να φέρει εικόνα εργοταξίου, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους ντόπιους καταστηματάρχες για το κατά πόσο η νέα σεζόν θα τους βρει έτοιμους να υποδεχτούν το τουριστικό κοινό.
 Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερο φόβο είναι η αμφιβολία που εκδηλώνουν μηχανικοί και τεχνίτες, διερχόμενοι από το σημείο, σχετικά με το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και αν τελικά θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία ο εν λόγω μηχανισμός υποστήριξης του αποχετευτικού δικτύου, ενώ ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές αν έχει προηγηθεί μελέτη των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στο περιβάλλον το έργο και αν υφίσταται σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση.


Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι πιθανή βλάβη του αντλιοστασίου και του όλου αποχετευτικού συστήματος θα σημάνει την κατάληξη των λυμάτων στη θάλασσα, το οποίο συνεπάγεται την απαγόρευση αλιείας και κολύμβησης στην κατά μήκους ακτή της ευρύτερης περιοχής, που σημειωτέον βραβεύεται επί σειρά ετών με Γαλάζια Σημαία Ευρώπης, σύμβολο ποιότητας για τα νερά της θαλάσσης και εχέγγυο για τους λουόμενους.

Για του λόγους αυτούς οι πολίτες του Πλαταμώνα καλούν απεγνωσμένα άπαντες αρμοδίους να επιληφθούν του ζητήματος, ζητώντας τους να πράξουν τα δέοντα προς απομάκρυνση του αντλιοστασίου από το κέντρο του οικισμού προς αποφυγή καταστροφής της χερσαίας ζώνης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος εν γένει. 
  
ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ