Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Φυλάκιση 12 μηνών με 3ετή αναστολή, επιβλήθηκε στον φοιτητή που μαζί με άλλους είχαν επιτεθεί στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο

 
Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο 25χρονος φοιτητής της Φιλοσοφικής που είχε συλληφθεί για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, στις 15 Φεβρουαρίου. Ο 25χρονος ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο... 

 
 
 
δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή σε βάρος του καθηγητή του Παντείου.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε μάλιστα κανένα ελαφρυντικό.

«Είναι λυπηρό στο ελληνικό Πανεπιστήμιο οι φοιτητές να χτυπούν καθηγητές. Αυτό δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας μας. Για μας το Πανεπιστήμιο ήταν κάτι παραπάνω από ιερό. Έχουν αλλάξει οι καιροί και κάποιες αξίες στη νέα γενιά» είπε ο εισαγγελέας καταδικάζοντας την επίθεση σε βάρος του κ. Συρίγου επειδή έκανε παρατήρηση σε κάποιους φοιτητές που έκαναν γκράφιτι.

«Είναι καλό να είσαι δυναμικός και να υπερασπίζεσαι τις ιδέες σου. Εδώ όμως δε δικάζονται οι ιδέες αλλά οι πράξεις. Η πολιτική δράση του κατηγορουμένου δεν μας απασχολεί. Εδώ δικάζονται οι πράξεις. Καλά κάνει και υπερασπίζεται κάποιες ιδέες αλλά δεν έχει δικαίωμα να χτυπάει έναν καθηγητή» τόνισε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο κ. Συρίγος τόνισε πως όλα ξεκίνησαν όταν βγαίνοντας από το Πανεπιστήμιο, είδε κάποιον να γράφει με σπρέι στα μάρμαρα του τοίχου τα οποία πριν από λίγες ημέρες είχαν καθαριστεί. «Του ζήτησα τον λόγο. Εκείνος ξαφνιάστηκε. Ήρθαν άλλοι 2 νεαροί και ο ένας από αυτούς είναι ο κατηγορούμενος ο οποίος μου είπε να φύγω. Διαπληκτιστήκαμε. Ο ένας εκ των τριών μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορούμενος μου μιλουσε απο μπροστά και οι άλλοι με πλησίασαν απο πίσω. Ο ένας με χτύπησε. Όπως έπεφτα παρέσυρα και τον κατηγορούμενο... Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια. Ο κατηγορούμενος με τα χέρια και τα πόδια σε διάφορα σημεία. 3 φορές με χτύπησαν στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι. Όπως γινόταν, δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος με χτυπούσε. Είχαν όμως τρομερό μίσος και μανία. Με εξέπληξε το πάθος τους ειδικά στα χτυπήματα στα πλευρά»

Αποκαλώντας τον καθηγητή του Παντείου «χρυσαυγίτη», ο κατηγορούμενος τον απειλούσε ενώ παράλληλα τον χτυπούσε. «Ο κατηγορούμενος ήταν στο χώμα μαζί μου... Με χτύπησε στο σώμα κυρίως όμως προσπαθούσε να κρατήσει τα χέρια μου για να με χτυπήσουν οι άλλοι. Μετά με αποκάλεσε «χρυσαυγίτη» και με απειλητικό ύφος μου είπε "θυμήσου τι έγινε. Γλύστρησες, έπεσες κ χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη…"».

Ο καθηγητής του Παντείου τόνισε πως ήταν προσβλητικός για αυτόν ο χαρακτηρισμός του «χρυσαυγίτη» ενώ επεσήμανε πως « αυτοί που τραυματίζουν είναι εξίσου φασίστες είτε ανήκουν στην ακροδεξιά είτε στην άκροαριστερά».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε πάντως δεν είχε δει τον κατηγορούμενο να χτυπά τον κ. Συρίγο που ήταν γεμάτος αίματα, αλλά μόνο να τον ρίχνει στο έδαφος, την ώρα που οι άλλοι δύο τον κλωτσούσαν και τον χτυπούσαν με το σπρέι.

Μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου είπε στο δικαστήριο πως περισσότερο χτυπημένος ήταν ο νεαρός από τον καθηγητή. Υποστήριξε δε πως ο κ. Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο και όχι το αντίθετο.