Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Ημερίδα Κυκλοφοριακής Αγωγής στο 2ο ΓΕΛ Κατερίνης - ΦΩΤΟ


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 6 Απριλίου, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης ημερίδα κυκλοφοριακής αγωγής με θέμα: «Βαδίζω, οδηγώ με ασφάλεια στην πόλη», στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος Αγωγής Υγείας με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Δημήτριο Δημόπουλο, φιλόλογο και τη Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Δημητρούλα Αναγνώστη.

Στην εκδήλωση η παιδαγωγική ομάδα του 2ου ΓΕΛ με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Δημόπουλο παρουσίασε τις εργασίες της και τις δράσεις της εστιάζοντας κυρίως στην καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στους δρόμους της πόλης μας, με κύριο στόχο η καταγραφή αυτή των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και των περιπτώσεων αντικανονικής και επομένως αντικοινωνικής συμπεριφοράς οδηγών και πεζών να αποτελέσει την απαρχή για...






τη διαμόρφωση μιας υγιούς συμπεριφοράς στους δρόμους της πόλης τόσο από τους οδηγούς όσο και από τους πεζούς, μιας συμπεριφοράς που θα δείχνει σεβασμό στον άνθρωπο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι: 1. Η Τροχαία Κατερίνης με εισηγητή τον Υπαστυνόμο Β΄ και Υποδιοικητή, τον κ. Μπάιμπο Χρυσόστομο, και τον κ. Φουρνιάδη, 2. Η Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης με εισηγήτριες τις κ.κ. Σταμπουλίδου Χαρίκλεια και Παπαγιαννούλη Ευαγγελία, 3. Το Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Οδήγησης με εισηγητή τον κ. Αμανατίδη Γεώργιο και 4. Ο Σύλλογος «Ποδηλατική Απόδραση» με εισηγητές τις κ.κ. Αλεξίου Λίνα, Τσενικίδου Δόμνα και τον κ. Τσιαλό Ιωάννη. Τους ευχαριστούμε όλους για την προθυμία που επέδειξαν στο αίτημά μας για συνεργασία και τη συνδρομή τους στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους στα θέματα της οδηγικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας, ώστε να γίνουν οι φορείς μιας άλλης νοοτροπίας, άλλης κουλτούρας, άλλου πολιτισμού, του πολιτισμού της καθημερινότητας, που επιβάλλει τον σεβασμό στον άνθρωπο, στη ζωή.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από τον Δήμο Κατερίνης ο Δημοτικός Σύμβουλος και εντεταλμένος Σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αναστάσιος Παπαζήσης, ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκ/σης Πιερίας κ. Ιωάννης Καζταρίδης, η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Δ/θμιας Εκ/σης κ. Μυράντα Παππά, εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας κ. Κουκοδήμου, ο Διευθυντής του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης κ. Παπαργυρίου Αλέξανδρος, η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης κ. Σαμαρά Ελένη, η Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας. Τους ευχαριστούμε όλους.



  Επίσης την ημερίδα παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ, μαθητές του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης και μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κατερίνης με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Για τις αιτίες και τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος και της ημερίδας στην εισαγωγική της ομιλία η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Δημητρούλα Αναγνώστη είπε:

«Πολλοί σκέφτηκαν ότι γίνεται με αφορμή τα φοβερά τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν τελευταία και συγκλόνισαν το πανελλήνιο (μακάρι να ήταν τα μοναδικά και τα τελευταία). Η ιδέα γεννήθηκε από την αρχή της σχολικής χρονιάς και οι γενεσιουργές αιτίες είναι η κοινή μας διαπίστωση του ελλείμματος οδηγικής παιδείας και συνείδησης, του ελλείμματος κοινωνικής αγωγής από τους συμπολίτες μας. Η ενόχληση από την έλλειψη σεβασμού και η απαξίωση προς τον άλλον άνθρωπο, είτε είναι οδηγός, είτε πεζός, είτε ποδηλάτης ή μοτοσυκλετιστής, είτε γονέας με καρότσι, είτε άνθρωπος με κινητικά προβλήματα. Το ενδιαφέρον και η συναίσθηση της ευθύνης για το τι ανθρώπους - πολίτες θα διαμορφώσουμε. Η συνείδηση του «εμείς» που διαπνέει το έργο του δασκάλου σε αντίθεση με το αλαζονικό «εγώ» που προτάσσει η κοινωνία μας και, τέλος, η πεποίθηση ότι η οδηγική συμπεριφορά, όπως κάθε συμπεριφορά, διδάσκεται.



Στόχοι μας λοιπόν είναι:

- Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση στο θέμα της ασφαλούς κίνησης στους δρόμους.

- Η διαμόρφωση μιας άλλης νοοτροπίας, άλλης κουλτούρας, άλλου πολιτισμού, του πολιτισμού της καθημερινότητας, που επιβάλλει τον σεβασμό στον άνθρωπο, στη ζωή.

-Το «φρένο» στην αντικοινωνική συμπεριφορά στους δρόμους της πόλης.

- Η αυτοκριτική και η αλλαγή, όχι όμως των άλλων (ανέφικτος στόχος), η αλλαγή του εαυτού μας. Δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, μπορώ, αν θέλω, να αλλάξω τον εαυτό μου.

Και, τέλος, να μάθουμε να ενεργούμε «προμηθεϊκά» και όχι «επιμηθεϊκά», να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε, γιατί η πρόληψη έχει χαμηλότερο κόστος και είναι ανώδυνη, ενώ η θεραπεία έχει υψηλότερο κόστος και είναι επώδυνη.»