Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

"ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ-ΠΡΟΔΟΣΙΑ-ΔΙΑΦΘΟΡΑ"


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ

ΑΡΠΑΛΟΥ ΒΙΟΣ

Παιδιόθεν φίλος και συμμαθητής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, γιός του άρχοντα Μαχάτα από το αρχαίο βασίλειο της Ελιμείας*, ευφυής με εξαιρετική μόρφωση και αγωγή.

Αλλά άτυχος ως προς τη σωματική του διάπλαση.
Χωλός, πιθανόν από τη γέννησή του.





Έτσι δεν ευτύχησε να γευτεί τη δόξα του στρατηγού, όπως τόσοι άλλοι παιδικοί φίλοι του Αλεξάνδρου.
Αλλά ο μεγαλόψυχος Μακεδόνας δεν τον λησμόνησε. Ως πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του,
διόρισε τον παιδικό του φίλο Άρπαλο μέγα θησαυροφύλακά του.
Η θρυλική πορεία του μεγάλου Στρατηλάτη με τις αλλεπάλληλες νίκες των Μακεδόνων επί των Περσών, πολλαπλασίασε τον πλούτο του θησαυροφυλακίου των Μακεδόνων.

Και ο Άρπαλος ως μέγας θησαυροφύλαξ, κατέστη πανίσχυρος άνδρας. Γρήγορα όμως άρχισε να εκδηλώνει τα ευένδοτα, τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες της προσωπικότητάς του.
Λίαν επιρρεπής στην ηδυπαθή ζωή, ρίχτηκε αχόρταγα πάνω στα αμέτρητα τάλαντα*, που έρρεαν με αφθονία στο θησαυροφυλάκιο των κατακτητών από τις συνεχείς νίκες του μεγάλου Μακεδόνα κατά της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, που εφημίζοντο για τα αμύθητα πλούτη τους.

Αφέθηκε ψυχή τε και σώματι στη θάλασσα της ακολασίας, της ασωτείας, της κραιπάλης και των πάσης φύσεως σωματικών απολαύσεων, διάγοντας τον "περίφημο" Αρπάλου βίο!

Τα του βίου του "έμπιστου" άνδρα έφτασαν σύντομα στον Αλέξανδρο.
Αλλά η αγάπη και η εμπιστοσύνη του Στρατηλάτη στο πρόσωπο του παιδικού του φίλου ήταν απεριόριστη.
Θεώρησε τους "κομιστές" των θλιβερών ειδήσεων κοινούς συκοφάντες και πάραυτα τους φυλάκισε!

Έτσι ο δρόμος για τον βουλιμικό θησαυροφύλακα ήταν ελεύθερος και ανοικτός για περαιτέρω κραιπάλη και ακολασία.

Και ενώ ο Αλέξανδρος συνέχιζε προς ανατολάς θριαμβική πορεία, ο Άρπαλος από τα Εκβάτανα*, ρωμαλέος με τα χιλιάδες τάλαντα, ακολουθούσε προς δυσμάς τη λεωφόρο της Ασωτείας, συνοδευόμενος από τις διάσημες εταίρες της Αθήνας, την Πυθιονίκη αρχικά και τη Γλυκέρα κατοπινή σύζυγό του, με χιλιάδες μισθοφόρους και όλο το προσωπικό.

Φτάνοντας στην Ταρσό της Κιλικίας*, επιβιβάστηκε σε δικά του πλοία και απέπλευσε με κατεύθυνση τη Μεγαρίδα, για να συνεχίσει κατόπιν με πολυτελείς άμαξες προς την Αθήνα, σχεδιάζοντας σύναψη φιλίας με την αντιμακεδονική ηγεσία υπό τον πολιτικό και στρατηγό Υπερείδη, και τον κορυφαίο ρήτορα Δημοσθένη.


Όταν ο Αλέξανδρος πληροφορήθηκε τη φυγή του προδότη Άρπαλου, τον αντικατέστησε αμέσως με τον Ρόδιο Αντιμένη, δίνοντας ταυτόχρονα στον τοποτηρητή της Μακεδονίας Αντίπατρο εντολή σύλληψής του.
Όμως ο άσωτος άνδρας διέθετε δυνατά όπλα, τα τάλαντα.
Δωροδοκώντας τους πάντες, ακόμα και τον Δημοσθένη, πέτυχε να λάβει άσυλο για να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του.
Ωστόσο, φυλακίστηκε προσωρινά στην Ακρόπολη, αλλ´εν τέλει οι δωροδοκηθέντες ρήτορες υπό τον φόβο των "αποκαλύψεων", απέλασαν τον ισχυρό άνδρα "οδηγώντας τον στην σωτηρία του".

Ο Άρπαλος αμέσως κατευθύνθηκε προς το ακρωτήριο Ταίναρο και με το στόλο του απέπλευσε στην Κρήτη.

Κάπου εκεί γράφτηκε και το τέλος του μεγάλου καταχραστή.
Ο Λακεδαιμόνιος φίλος του Θίβρων, μέγας τυχοδιώκτης, κατάφερε να τον δολοφονήσει,να υφαρπάξει τους θησαυρούς του και να καταστεί ο νέος πάμπλουτος και πανίσχυρος άνδρας, πόλος έλξης χιλιάδων μισθοφόρων στρατιωτών και όχι μόνον!

Το ημερολόγιο της Ιστορίας έγραφε 323 π.Χ. Ήταν το μοιραίο έτος, τότε που "έφευγε" και ο Μέγιστος Στρατηλάτης Αλέξανδρος.

Η Ιστορία κατέγραψε τον Άρπαλο όχι μόνο ως ανυπόληπτο άνδρα, αλλά με μελανά γράμματα ως παράδειγμα καταχραστή δημοσίου χρήματος και αχάριστο προς τον ευεργέτη του Αλέξανδρο, ο οποίος πάντοτε τον περιέβαλε με αγάπη και εμπιστοσύνη, παίρνοντας ως αντάλλαγμα από τον παλιό συμμαθητή του, όχι μόνο την αχαριστία, αλλά και την εσχάτη προδοσία!

Ανέστης Ν. Μωυσιάδης
Καρδιολόγος
π.Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας


Ελιμεία:Αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας που κατελάμβανε τον γεωγραφικό χώρο του σημερινού νομού Γρεβενών και της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης.

Τάλαντο: Στην αρχαιότητα ήταν μονάδα μέτρησης μάζας.

Το βάρος του ήταν διαφορετικό σε κάθε Λαό. Το ελληνικό τάλαντο ισοδυναμούσε με 26 Kgr. Οι υποδιαιρέσεις του σε χρυσό ή άργυρο χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα.

Σημειώνεται ότι η περιουσία ενός εφοπλιστού της εποχής εκείνης δεν υπερέβαινε τα 300 χρυσά τάλαντα.

Εκβάτανα: Πόλη της Περσίας, που μαζί με τα Σούσα αποτελούσαν τα δύο μεγάλα κέντρα της δυναστείας των Αχαιμενιδών.

Κιλικία: Η νότια γεωγραφική περιοχή της σημερινής Τουρκίας, βόρεια της Κύπρου. Στην αρχαιότητα πρωτεύουσα της Κιλικίας υπήρξε η Ταρσός, γενέτειρα του Αποστόλου Παύλου.
Επίσης εκεί τάφηκε και ο αυτοκράτορας Ιουλιανός.