Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Τα Οπτικά Ανδρεάδη σας συμβουλεύουν για τον ιδανικό φωτισμό ενώ εργάζεστε στο γραφείο!

Είναι καθημερινό σχεδόν ερώτημα των ασθενών στον οφθαλμίατρο το ποιος πρέπει να είναι ο φωτισμός στην εργασία τους, στον υπολογιστή, αλλά και στη χρήση της τηλεόρασης, ώστε να μην κουράζονται τα μάτια τους. Σίγουρα, τονίζει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος Κανελλόπουλος, δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας για όλους:  
 
 
 
 
ο ιδανικός φωτισμός είναι ο φωτισμός στον οποίο μπορεί το ανθρώπινο μάτι να λειτουργήσει αρκετή ώρα, χωρίς να επιβαρύνεται. «Δεν θέλουμε η οθόνη του υπολογιστή να χρησιμοποιείται σε απόλυτο σκοτάδι, με πολύ μεγάλο contrast, καθώς αυτό μπορεί να επιβαρύνει κάποιους χρήστες υπολογιστών. Ούτε, βέβαια πάρα πολύ φως γιατί αυτό μειώνει την αίσθηση αντίθεσης που μπορεί να έχει κάποιος υπολογιστής.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βρει το σωστό φωτισμό, αλλά και πιο σημαντικό εκτός του φωτισμού γενικά του χώρου, τη σωστή στάση απέναντι από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς αυτή πολύ συχνά είναι πλάγια με κλίση του κεφαλιού, κάτι που αν και δε δίνει συμπτώματα σε καθημερινή βάση, μπορεί να δίνει μακροχρόνια αυχενικά προβλήματα, σημαντικότερη κόπωση των οφθαλμών και μη καλή επικέντρωση του ειδώλου σε σχέση με τα γυαλιά που φοράει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην τηλεόραση. Πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε ιδιαίτερα τον εναρμονισμό του φωτισμού, της εργονομικής θέσης του σώματος στο κάθισμα που καθόμαστε όταν εργαζόμαστε ή όταν χρησιμοποιούμε την τηλεόραση, της έντασης της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και της κλίσης του υπολογιστή σε σχέση με τα μάτια μας και την απόσταση από αυτήν.

Είναι δε σημαντικό για ανθρώπους που απασχολούνται πολλές ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, να γίνονται τακτά διαλείμματα, έστω και κάθε ώρα, που μόλις δύο-τρία λεπτά μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τα μάτια, αφού κλείνοντάς τα, κάνοντας διάφορες ασκήσεις. Υπάρχει ακόμα και γιόγκα που έχει περιγραφεί για τα μάτια και δύο λεπτά κάθε μία ώρα για να δώσει ανακούφιση σε αυτήν την καταπόνηση των ματιών μας, που μπορεί να κάνει την καθημερινή μας ζωή πολύ πιο άνετη.


Το ευχάριστο νέο εδώ είναι ότι η τηλεόραση και η εργασία σε υπολογιστή δε δείχνει να φέρνει κάποιες μόνιμες βλάβες στα μάτια μας, καθώς είχε ενοχοποιηθεί παλιά ότι αυτή η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πρόωρο καταρράκτη ή κάποια άλλα προβλήματα των οφθαλμών. Απλώς είναι σίγουρο ότι επιτείνει κάποια χρόνια προβλήματα όπως είναι η ξηροφθαλμία καθώς την ώρα που συγκεντρωνόμαστε στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, συνήθως δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας αρκετά συχνά και αυτό μπορεί να κάνει τα προβλήματα της ξηροφθαλμίας να φαίνονται πιο έντονα. Η σωστή αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας και η χρήση πιθανά κάποιων σταγόνων μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα» καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

πηγή lenshop.grhttps://lenshop.gr/post/29-poios-einai-o-idanikos-fotismos-gia-ergasia-sto