Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ριζότο με θαλασσινά



Συστατικά

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών(2 κύβοι λαχανικών διαλυμμένοι σε 1 λίτρο νερό)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι

  • 1 καρότο
  • 2 κοτσάνια σέλινο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καλή πρέζα ζάχαρη
  • 300 γρ. ρύζι, για ριζότο
  • ½ κούπα λευκό κρασί
  • 600 γρ. θαλασσινά (μύδια, καλαμαράκια-καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, 8 μεσαίου μεγέθους γαρίδες - χωρίς κέλυφος, κυδώνια)
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ χυμό λεμόνι
  • 100-200 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι άγρια ρόκα για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε ένα βαθύ αντικολητκό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Αφήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη
  • Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια μας. Αφήνουμε για ένα λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν χρυσαφί χρώμα, αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη μαζί με τις γαρίδες.
  • Κόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι, το σέλερυ και τα καρότα και τα βάζουμε στο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντάς το καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί και να φύγει όλο το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε ζωμό (2 κουταλιές), ίσα ίσα να καλύψουμε το ριζότο και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί.
  • Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε ακόμα 2 κουταλιές και αφήνουμε να εξατμιστεί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός (κρατάμε 1 κουταλιά ζωμό για τη συνέχεια). Η διαδικασία θα κρατήσει 15 περίπου λεπτά.
  • 2-3 λεπτά πριν τελειώσει η διαδικασία, προσθέτουμε τις γαρίδες, τα καλαμαράκια, τα μύδια, τα κυδώνια και την τελευταία κουταλιά ζωμό.
  • Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι μας και αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα.
  • Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε δεντρολίβανο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, μασκαρπόνε και ανακατεύουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε μαζί με ρόκα!
  akispetretzikis