Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΑΤΥΧΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΕΣΚΑΒΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙ


Συγκλονίζει η είδηση ότι το σκυλάκι της γυναίκας που έχασε τη ζωή της στον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Λέσβο έψαχνε στα χαλάσματα για να φτάσει στην αφεντικίνα του...

Στον οικισμό της Βρίσας έχουν απομείνει μόνο δύο σκυλιά όλα κι όλα, μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Το... 

 
 
 
 
ένα σκυλί είναι αυτό της 43χρονης άτυχης γυναίκας που σκοτώθηκε εκείνο το μεσημέρι. Το σκυλάκι έσκαβε με τα πόδια του στα ερείπια προσπαθώντας να ξεθάψει τη φίλη του. Αλλά και μετά την εύρεση της σορού, έμεινε εκεί στα ερείπια επί ώρες κλαίγοντας μέχρι που το απομάκρυναν και το μετέφεραν σε χώρο φιλοξενίας ζώων άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δεν εγκαταλείπει το μουσείο η Λίζα

Στη Βρίσα όμως μένει ακόμα και η Λίζα. Το αγαπητό σε όλους ημίαιμο σκυλί της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Φιλικό προς κάθε επισκέπτη του μουσείου η Λίζα είχε το χώρο κυριολεκτικά για σπίτι της. Εκεί και παρέμεινε, ζει στον περίκλειστο περιβάλλοντα χώρο της συλλογής, ενώ ο υπάλληλος της συλλογής Κώστας Κωστάκης, συνεχίζει κάθε μέρα να τη φροντίζει πηγαίνοντάς της νερό και φαγητό. Λιγότερα βέβαια πλέον τα χάδια, κάποια από αυτά υποκαθίστανται από τα χάδια των επισκεπτών των ερειπίων, μηχανικών, πυροσβεστών, αστυνομικών και δημοσιογράφων που περιδιαβαίνουν στα ερείπια.

Όλα τα άλλα ζώα της Βρίσας κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν. «Το φαινόμενο ερμηνεύεται…» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κτηνίατρος της Μυτιλήνης Μυρσίνη Τουρβαλή. «Τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά στη φύση απ' ό,τι στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι διαισθάνονται τις επερχόμενες αλλαγές και ανάλογα λειτουργούν. Μένουν αυτά που το αίσθημα του ανήκειν ξεπερνά άλλα φυσικά ένστικτα όπως για παράδειγμα η Λίζα».

Ας σημειωθεί ότι, όπως η κ. Τουρβαλή σημειώνει, η τελευταία σεισμική διεργασία έδιωξε από την πόλη της Μυτιλήνης και τα πουλιά. Όπως λέει «την παραμονή του σεισμού, την Κυριακή έφυγαν από τα δένδρα όλες οι κουρούνες που κάθονται εκεί. Προφανώς γιατί διαισθάνονται τον επερχόμενο κίνδυνο».