Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Πολιτική κόντρα από τις συνομιλίες του Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη - ΒΙΝΤΕΟ


«Θύελλα» έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την αποκάλυψη των συνομιλιών του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον Μάκη Γιαννουσάκη, καταδικασμένο πρωτόδικα σε ισόβια για την υπόθεση μεταφοράς των 2 τόνων ναρκωτικών με το πλοίο «Noor 1».

Σύμφωνα με... 

 
 
 
 
 
δημοσιεύματα, στόχος των επαφών ήταν να ενοχοποιηθεί ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για την υπόθεση του Noor-1. Με βάση πάντα τα στοιχεία αυτά, στην απόπειρα εμφανίζεται να έχει κεντρικό ρόλο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ ανακριτικός λειτουργός, αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, από κοινού με δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζονται να προσπαθούν να αποσπάσουν από τον καταδικασθέντα σε ισόβια για την υπόθεση με το πλοίο «Noor 1», ψευδή κατάθεση που θα εμπλέκει άμεσα τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Συνέχεια στο θέμα έδωσε σήμερα ο ιστότοπος του περιοδικού UNFOLLOW, που δημοσιεύει ηχογραφημένες συνομιλίες, οι οποίες αναρτήθηκαν από άγνωστο χρήστη στο διαδίκτυο. Στις συνομιλίες υπάρχουν δύο συνομιλητές που αναφέρουν τα ονόματά τους. Ο ένας φέρεται, κατά δήλωσή του, να ονομάζεται «Mάκης Γιαννουσάκης», ενώ ο άλλος αναφέρεται στον εαυτό του με το όνομα «Παναγιώτης Χριστοφορίδης» και δηλώνει ότι είναι λιμενικός.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού, στην κατοχή του UNFOLLOW, έχει περιέλθει και η αναφορά εισερχομένων κλήσεων που έκανε η αρμόδια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για τον αριθμό που χρησιμοποιεί ο Μ. Γιαννουσάκης, από την οποία προκύπτει πως όντως το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2017, ο αριθμός τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να πραγματοποιεί τρεις κλήσεις προς τον Μ. Γιαννουσάκη (στις 21.03, στις 21.33 και στις 21.36), ενώ κλήση υπάρχει και την επόμενη μέρα στις 20.13. 
 
  
 


Ερωτήσεις για το θέμα στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Ανακύπτει σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα από το δημοσίευμα της Εφημερίδας "Καρφί" της 17ης Ιουνίου, το οποίο εμφανίζει τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο να εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με ισοβίτη, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος και υπογραμμίζει ότι «ο εν λόγω ισοβίτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο φύλο της Κυριακής, 28/5/2017 της Εφημερίδας "Real News", είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του στη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει ενώπιον εισαγγελικής λειτουργού κατά τρόπο, ώστε να επηρεάσει ουσιωδώς την έκβαση συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε ο ίδιος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι η παρέμβαση «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας σε χθεσινή του ανακοίνωση» και ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν «είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας» και «εάν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεμβάσεις αναρμόδιων υπουργών».

«Αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τον κ. Πάνο Καμμένο» καταγγέλλει και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «με δημόσια δήλωσή του στις 18/6/2017, ο κ. Π. Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζει την επικοινωνία του με κρατούμενο σε Σωφρονιστικό Κατάστημα σχετικά με δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη συνέχεια τη διαμεσολάβησή του - ενημέρωση προς την εισαγγελία και στον υπουργό Δικαιοσύνης για στοιχεία που αφορούσαν την εν λόγω υπόθεση».

«Τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από υπουργό της Κυβέρνησης -και μάλιστα αναρμόδιο- είναι απολύτως αντιθεσμικές και προσβάλλουν το κύρος και τη λειτουργία του θεσμού», αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου και υπογραμμίζει ότι «η ομολογία της παρέμβασης γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από σχετικό δημοσίευμα σε εβδομαδιαίο έντυπο».

Ο κ. Παπαθεοδώρου καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν η επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον κρατούμενο υπήρξε άμεση ή έμμεση και αν το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση του Συμβουλίου της Φυλακής και ακόμη σε ποιο σημείο της διαδικασίας και με ποιο τρόπο έγινε η, κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρέμβασή του στην Εισαγγελία και ποιες ήταν οι ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης.

Πριν από λίγο κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε στο θέμα και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ανέφερε πως «βλέπουμε και ακούμε να υπάρχουν βορβορώδεις αποκαλύψεις ή πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και τη λειτουργία της δικαιοσύνης».

«Αυτό που πραγματικά ελπίζω, κύριε υπουργέ, είναι να τα διαψεύσετε όλα, γιατί δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή υπάρχει ίχνος αλήθεια και επομένως εκεί θα πρέπει να παρέμβετε, και όχι με χειρουργικό τρόπο, θα πρέπει να παρέμβετε απόλυτα, ή από την άλλη πλευρά όλα αυτά είναι ψέματα και θα πρέπει να τα διαψεύσετε με τρόπο απόλυτο. Κάτι το οποίο θα είναι μεσοβέζικο, νομίζω ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε τη λειτουργία των θεσμών και ιδιαίτερα τη λειτουργία της δικαιοσύνης», είπε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Επίσης, με ανακοίνωση του το Ποτάμι, ζητά από την κυβέρνηση να κινήσει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Η εμπλοκή του κ. Καμμένου σε συνομιλίες με ισοβίτες αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο σκάνδαλο. Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχεται την ανάμειξή του. Με ποια αρμοδιότητα ο Υπουργός Άμυνας εμπλέκεται στην κατάθεση σε μια υπόθεση που αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών; Περιμένουμε απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη εάν η ίδια δεν κινήσει στη Βουλή τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε η υπουργική ασυλία να μην αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση Κοντονή

Οικονομικά συμφέροντα υπαγορεύουν σε κόμματα πολιτικό λόγο, κατήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση προσπάθειας να διαχυθούν στη χώρα 2,1 τόνοι ηρωίνης δεν θα σταματήσει από οικονομικά συμφέροντα που επιχειρούν κλίμα αποπροσανατολισμού, και αν έχει συμβεί οποιαδήποτε παρατυπία με επίσκεψη εκτός ωραρίου στη φυλακή, και αυτή θα ελεγχθεί. Είπε ωστόσο ότι θα περίμενε άλλου είδους αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα για μια υπόθεση για την οποία οι μάρτυρες της δίκης εξαφανίστηκαν ένας-ένας από προσώπου γης.

Σχολιάζοντας αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου περί «βορβορώδους κατάστασης», ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε: «σχετικά με ορισμένα χθεσινά δημοσιεύματα για τα οποία δυστυχώς υπήρχαν και ανακοινώσεις ορισμένων κομμάτων, δεν θα έκανα καμία αναφορά, αλλά επειδή μεταχειριστήκατε τη φράση βορβορώδης (σ.σ. προς κ. Παπαθεοδώρου), εγώ θα ήθελα να σας πω ότι βορβορώδης και βροντώδης κατάσταση είναι όταν τα οικονομικά συμφέροντα προσπαθούν να υπαγορεύσουν πολιτικό λόγο στα κόμματα και να διαμορφώσουν, δια των φιλικών τους εφημερίδων, τα οικονομικά συμφέροντα, ένα κλίμα στην κοινή γνώμη αποπροσανατολισμού».

«Εάν έχει συμβεί οποιαδήποτε παρατυπία, όσον αφορά τον Κανονισμό της φυλακής, θα ελεγχθεί. Παρατυπία. Όμως θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι αυτή η υπόθεση αφορά την έλευση στην Ελλάδα 2,1 τόνων ηρωίνης. Για το οποίο ζήτημα δεν έχει υπάρξει ακόμα απόλυτα δικαστική διαλεύκανση. Επομένως, θέλω να σας τονίσω ότι θα περίμενα άλλου τύπου παρεμβάσεις στο θέμα αυτό. Παρεμβάσεις όταν ένας- ένας οι μάρτυρες της δίκης εξαφανίζονταν από προσώπου γης! Ή όταν υπήρξε μια εκτεταμένη συνέντευξη, του συγκεκριμένου ισοβίτη, σε δημοσιογράφο, στον οποίο είχε παράσχει και ρητή συναίνεση για την δημοσιοποίηση της συνέντευξης. Και η οποία συνέντευξη λέει πολλά ενδιαφέροντα που, ως εκ θαύματος, ο Τύπος που ασχολείται σήμερα με ήσσονος σημασίας ζητήματα- εάν παραβιάστηκε κάποιος κανόνας λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος- αυτός ο Τύπος γι΄ αυτή τη συνέντευξη δεν είπε κουβέντα», τόνισε ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε από την πρώτη στιγμή, έδωσε την πληροφορία στην αρμόδια εισαγγελέα η οποία έπραξε τα δέοντα. «Αυτή τη στιγμή η δικαστική έρευνα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, και μάλιστα ενεργοποιουμένης και της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής σε ξένο κράτος. Και την αλήθεια θα τη μάθουμε. Εγώ εύχομαι, το εύχομαι από καρδιάς, να μην εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολίτης σε αυτή την αθλιότητα, η οποία θα σκόρπιζε το θάνατο σε χιλιάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, και θα έφερνε σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες», είπε ο Σταύρος Κοντονής και επισήμανε ότι «δεν μιλάμε εδώ για μικροποσότητες αλλά για 2,1 τόνους ηρωίνης».

«Η ελληνική κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις της θα ψάξει και θα βρει την αλήθεια, παρέχοντας συνδρομή σε οτιδήποτε η ελληνική Δικαιοσύνη ζητήσει και να το ξέρουν όλοι ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις ούτε η Δικαιοσύνη θα καμφθεί, ούτε η κυβέρνηση, να φτάσει στο τέλος», προσέθεσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι τα υπόλοιπα θα τα πει κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, «αναλυτικά και στο φως».

Ο κ. Κοντονής είπε ότι η διαδικασία κινήθηκε στα πλαίσια του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τόνισε ότι «γι΄ αυτό το έγκλημα που πήγε να γίνει εις βάρος της ελληνικής νεολαίας και ευτυχώς επενέβησαν οι διωκτικές αρχές και το εντόπισαν, διάχυσις 2,1 τόνων ηρωίνης στη χώρα, ε, αυτό δεν θα μείνει έτσι!».

Είπε ακόμη ότι «ορισμένα ανυπόγραφα άρθρα, καλό θα είναι οι εκδότες να τα υπογράφουν, προς επίρρωση ότι εδώ έχει κινητοποιηθεί -μετά από έλεγχο που έγινε, την περασμένη εβδομάδα, της οικονομικής αστυνομίας- το σύμπαν, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε μια πλευρά για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι τίποτε δεν έχει γίνει και δεν είναι οι 2,1 τόνοι ηρωίνης που πήγαν να δηλητηριάσουν την ελληνική νεολαία, είναι κάτι άλλο. Κάποιες παράνομες μαγνητοφωνήσεις που θα ελεγχθούν, είναι ενδεχομένως μια επικοινωνία εκτός ωραρίου που επιτρέπει ο Κανονισμός της φυλακής. Αυτά θα ελεγχθούν. Αλλά αλλαγή στον προσανατολισμό, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη Δικαιοσύνη, ούτε στην κοινωνία θα πετύχουν». 
  
  


«Δεν μπορεί να γίνει δικανική ή κοινοβουλευτική συζήτηση του θέματος – γιατί έχει προκύψει από μία είδηση που αφορά σε παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα – βάσει νόμου δυνατότητα θεσμικής αξιοποίησης παράνομων κτηθέντων μέσων υπάρχει μόνο με 3 όρους (…) Επομένως δεν νομίζω μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα» αρκέστηκε να σχολιάσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.