Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Μάθετε από τα Οπτικά Ανδρεάδη για τη Βλεφαρίτιδα - Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση



Η βλεφαρίτιδα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση των ματιών, που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων και προκαλεί μια σειρά ενοχλήσεων.

Συμπτώματα

-Ερεθισμένα βλέφαρα
-Φαγούρα
-Κοκκίνισμα στα βλεφαρικά χείλη

Η βλεφαρίτιδα προσβάλλει συνήθως και τα δύο μάτια. Συχνά παρατηρείται κολλώδες έκκριμα στις ρίζες των βλεφαρίδων, απολέπιση στα βλέφαρα σαν πιτυρίδα και λιπώδεις ή κηρώδεις κρούστες.
Σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια βλεφαρίδων και να εμφανίζονται τακτικά χαλάζια ή κριθαράκια.

Αίτια

Συνήθως οφείλεται σε μικρόβια (σταφυλόκοκκοι), αλλεργίες, αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων ή ανεπαρκή υγιεινή.
Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι βλεφαρίτιδας:
-Η πρόσθια μικροβιακή, που προσβάλλει συνήθως νέα άτομα, έχει κολλώδεις εκκρίσεις και κατά το πρωινό ξύπνημα τα βλέφαρα είναι συνήθως κολλημένα
-Η πρόσθια σμηγματορροϊκή (σαν πιτυρίδα), που προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του προσώπου ή του τριχωτού της κεφαλής
-Η οπίσθια βλεφαρίτιδα, που χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό των βλεφάρων, ξηροφθαλμία και μπορεί να συνυπάρχει με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η νόσος;

Αυτή η κατάσταση-νόσος μπορεί να διαρκέσει χρόνια με περιστασιακές εξάρσεις, στις οποίες τα σημεία και τα συμπτώματα θα αυξάνουν σε ένταση. Είναι δυνατόν να ελεγχθεί η βλεφαρίτιδα, συχνά με σχετικά απλά θεραπευτικά σχήματα.

Είναι σοβαρή;

Όχι,παρότι η βλεφαρίτιδα μπορεί να είναι ενοχλητική για τον ασθενή, σπάνια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο μάτι αυτό καθεαυτό. Μπορεί όμως να επηρεάσει την επιφάνεια του οφθαλμού (κερατοειδής) με αποτέλεσμα τη δημιουργία στικτής κερατίτιδας που επηρεάζει την όραση. Εάν λοιπόν ο λόγος που μας επισκεφθήκατε είναι η θόλωση της όρασης και επιθυμείτε γυαλιά, είναι προτιμότερο να διορθώνεται πρώτα αυτή η κατάσταση (βλεφαρίτιδα-στικτή κερατίτιδα), και μετά να δίνονται γυαλιά.

Η βλεφαρίτιδα είναι λοίμωξη;

Όχι, αλλά μπορεί να υπάρχει υπεραντίδραση των φυσιολογικών μικρο-οργανισμών του δέρματος. Αυτά τα μικρόβια (βακτήρια και περιστασιακά μύκητες), που φυσιολογικά αποικίζουν την επιδερμίδα, αναπτύσσονται στις εκκρίσεις, οι οποίες εναποτίθενται στο χείλος των βλεφαρίδων. Γι αυτό είναι σημαντικός ο συστηματικός καθαρισμός των βλεφάρων.

Αντιμετώπιση

Πρώτα μέτρα κατά της Βλεφαρίτιδας

Ζεστές κομπρέσες

1. Βυθίστε μία καθαρή πετσέτα σε ζεστό νερό
2. Τοποθετήστε το πάνω στα κλειστά βλέφαρά σας για μερικά λεπτά
3. Επαναλάβετε 3-4 φορές
4. Καθαρίστε τυχόν υπολείμματα ή βρωμιές που έμειναν στα βλέφαρα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί

Καθαρίστε τα βλέφαρά σας
1. Προσθέστε 2-3 σταγόνες από σαμπουάν μωρού σε 1 φλιτζάνι με ζεστό νερό
2. Βυθίστε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα στο φλιτζάνι
3. Χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε απαλά τη βάση των βλεφάρων σας για 15 δευτερόλεπτα ανά βλέφαρο
4. Ξεπλύνετε και τα δύο μάτια σας με δροσερό νερό για να απαλλαγείτε από τα υπόλοιπα υπολείμματα. Καθαρίστε απαλά χρησιμοποιώντας μια μαλακή πετσέτα

Προϊόντα για αντιμετώπιση βλεφαρίτιδας

Δύο προϊόντα που συνίσταται είναι της εταιρίας Disop

- ACUAISS EYE BATH 360ml

Περιέχει φυσιολογικό ορό με υαλουρονικό οξύ και ένα αντιμικροβιακό καπάκι που τοποθετείτε στο μάτι και ουσιαστικά κάνει ένα μπάνιο στο μάτι σας. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζει και ενυδατώνει.

- ACUAISS WIPES 20p

Σχεδιάστηκε ειδικά για τον καθαρισμό των βλεφάρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λιπαρών οφθαλμών. Περιέχει υαλουρονικό οξύ, αλόη βέρα με μαλακτική δράση, Bisabolol ως καταπραϋντικό παράγοντα και βιταμίνη E ως αντιοξειδωτικό.

Ανάλογα με τον τύπο βλεφαρίτιδας από τον οποίο πάσχετε ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει και φαρμακευτική αγωγή αν όλα τα παραπάνω δε σας βοήθησαν.

πηγή lenshop.gr
https://lenshop.gr/post/127-blefaritida-aities-symptomata-kai-antimetopisi