Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Στα… τέσσερα η διαπραγμάτευση και για τα Εθνικά Θέματα


Το Μαξίμου κάνει τον διαιτητή μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του Καμμένου που δίνει σόου εθνικισμού, και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καλοβλέπουν το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια.

Του Βαγγέλη Μπότσαρη

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει για τα εθνικά θέματα καθώς λόγω... 

 
 
 
 
 
της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της αμφιλεγόμενης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε εύκολο στόχο. Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία ανοίγουν όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα με σταθερό ρυθμό έχοντας να αντιμετωπίσουν μία κυβέρνηση που παλινωδεί μεταξύ των κομματικών βουλευτών εκ των οποίων μία σημαντική ομάδα δεν θα είχε αντίρρηση να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ακόμα και ως «Μακεδονία», του Πρωθυπουργού που δεν φημίζεται για τις γνώσεις του και την πολιτική του κόμματός του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (έχει πει το αμίμητο ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα) και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί μόνος του να διατηρήσει μία συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Μεταξύ των διαφόρων κέντρων άσκησης εξωτερικής πολιτικής είναι και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος με αψυχολόγητες δηλώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να ανεβάσει τους ….πατριωτικούς τόνους με στόχο μόνο τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό της χώρας.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο είτε με την παραβίαση του FIR Αθηνών ή την δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο για την εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και ελληνικά νησιά π.χ. Καστελόριζο. Παράλληλα ο Ερντογάν πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει τους 8 στρατιωτικούς που κατηγορούνται για το πραξικόπημα στην γείτονα χώρα. Όμως η εμπλοκή με την Τουρκία συνεχίζεται και στο Κυπριακό. Από τους γείτονες γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι συνομιλίες με τις έρευνες που πραγματοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ και η Ελλάδα φαίνεται σχεδόν ανίσχυρη να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Την ίδια στιγμή ενδεικτικό στοιχείο της σύγκρουσης που πραγματοποιείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα είναι η επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Κοτζιά με την οποία ζητούν εξηγήσεις για την επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία. «Tο υπουργείο Εξωτερικών είναι αναρμόδιο, το ίδιο ισχύει και για εμένα» τονίζει με επιστολή του, ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερώτηση των 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών, αφήνοντας αιχμές για δύο πρώην αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών, τη Σία Αναγνωστοπούλου και τον Νίκο Ξυδάκη. Και καταλήγει: «Λέγεται ότι πιθανόν, ο ίδιος το αποκλείω, να υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν τις προσβλητικές ερωτήσεις προς υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος, στο οποίο οι ίδιοι ανήκουν, ως καλή άσκηση δημόσιας πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αμαυρώνεται η διεθνής εικόνα του υπουργείου Εξωτερικών και της θέσης που έχει σε σειρά διαπραγματεύσεων. Ελπίζω σε αυτό να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις».

Αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την Τσαμουργία αλλά και η μάχη που δίνεται στην Αλβανία ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ψήφο της ελληνικής μειονότητας αποτελούν μόνο το πρώτο επεισόδιο σε μία σειρά πολιτικών εξελίξεων στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου το υπουργείο Εξωτερικών κάνει προσπάθειες για να αποτρέψει πιθανότατα χωρίς να έχει πλήρη γνώση και το Μαξίμου για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς για να αποφευχθεί μία πιθανή αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν με θετικό μάτι τις κινήσεις Αλβανών και Σκοπιανών.

Τέλος η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων απασχόλησε την πολιτική επικαιρότητα με την επίσκεψη του νέου υπουργού εξωτερικών της γείτονας χώρας στην Αθήνα. Ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για να ζητήσει την σύμφωνη γνώμη της Αθήνας στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM για να δεχτεί την άρνηση του Έλληνα υπουργού. Την ίδια στιγμή όμως δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχαν πρόβλημα να ενταχθούν τα Σκόπια με το όνομα FYROM ακόμα και Macedonia σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας είχε αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία και ζήτησε αμέσως συγγνώμη ( σύμφωνα με την προσφιλή τακτική του) αναγνωρίζοντας το λάθος του τότε δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν για να τον υπερασπιστούν μεταξύ των οποίων και ο τότε πρωθυπουργικός σύμβουλος Ματθαίος Τσιμιτάκης ο οποίος είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «…ποια Πρώην; Όλοι Μακεδονία λένε πλην εθνικιστών που πέτυχαν να συμβεί».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr