Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Πρώτη μέρα πανελλαδικών χωρίς προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία


Μεγάλα τα ποσοστά αποχής από τα ΕΠΑΛ

Χωρίς να αναφερθούν προβλήματα στα εξεταστικά κέντρα και με την αποχή να κυμαίνεται -σύμφωνα με τους αρμόδιους- σε αναμενόμενα επίπεδα κύλησε η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές Γενικών Λυκείων στην Κεντρική Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι... 

οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σήμερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με θέμα την επιστήμη ως «αέναο αγώνα» του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης, πάνω σε μια διασκευή ομιλίας, που είχε εκφωνήσει το 2003 στην Ακαδημία Αθηνών ο γιατρός και πανεπιστημιακός Γρηγόρης Σκαλκέας.

Η διαδικασία των εξετάσεων ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί, ενώ μισή ώρα αργότερα δόθηκε το θέμα και οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να παραδώσουν τα γραπτά τους.

Από όλα τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) στην Κεντρική Μακεδονία διεκδικούν φέτος μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 16.000 μαθητές -540 εξ αυτών εξετάζονται προφορικά- και επιπλέον 4.000 μαθητές από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), εκ των οποίων 329 δίνουν προφορικές εξετάσεις.

Όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, από τις εξετάσεις απείχε σήμερα 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ, ποσοστό 19% των υποψηφίων εσπερινών ΓΕΛ και 5% εκείνων που δίνουν προφορικές εξετάσεις. Αντίστοιχα, χθες, πρώτη μέρα των εξετάσεων για τους μαθητές των ΕΠΑΛ– και πάλι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας- απείχε ποσοστό 30% των υποψηφίων. Ο κ. Ανανιάδης διευκρίνισε ότι στα ΕΠΑΛ η αποχή είθισται να είναι υψηλή, ενώ αναμενόμενα χαρακτήρισε τα ποσοστά αποχής από τις εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρας) για τους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ, ενώ την Παρασκευή οι μαθητές των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού (ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας -πληροφορικής), στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ή των Μαθηματικών.

Τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017 ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στις 10:30 το πρωί.