Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά οι δήμοι - Η αποκαλυπτική έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης



Πρωταθλήτρια στη διαφθορά ανακηρύσσεται για ακόμη μια φορά η τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση για τη διετία 2015-2016 του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που... 





παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ Δημοσθένης Κασσαβέτης. Αίσθηση προκαλεί επίσης η πολύ μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε το 2016 στον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες αναζητήθηκαν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη διετία, σε 1 από τους 4 ελέγχους του ΣΕΕΔΔ διαπιστώθηκε παραβατικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό παραβατικότητας που διαπιστώθηκε από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων,οφείλεται ιδίως σε πράξεις ή/και παραλείψεις τόσο οργάνων των Δασικών Υπηρεσιών όσο και των Υπηρεσιών που εμπλέκονται, εν γένει, με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τη συγκεκριμένη περίοδο οι επιθεωρητές του Σώματος διενήργησαν 871 ελέγχους, από τους οποίους σε 216 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβατικότητα. Από αυτές οι 119 αφορούν σε ΟΤΑ α΄ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις, οι 39 σε Νομικά Πρόσωπα, οι 24 σε υπουργεία, οι 19 σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι υπόλοιπες 15 σε Περιφέρειες. Οι έλεγχοι στους ΟΤΑ, ειδικότερα, αφορούσαν κυρίως σε υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών και στη διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό ποσοστό των ελέγχων αφορούσε στην οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σε υποθέσεις δημοσίων έργων-συμβάσεων, σε ζητήματα πολεοδομικής φύσης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, σε άλλα θέματα δήμων.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το 50% των δημοσίων λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η πειθαρχική τους δίωξη, προέρχεται από τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και επιχειρήσεις τους. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι πειθαρχικές ευθύνες βαρύνουν κατά κύριο λόγο τους υπαλλήλους (54,94%), ωστόσο αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό των αιρετών (πάνω από 24%) για τους οποίους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων. Συγκεκριμένα, στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού οι αιρετοί αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία για τους οποίους διαπιστώθηκε παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό τους.


Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά το έτος 2016, πάνω από το 63% των ελέγχων που πραγματοποίησε το Σώμα είχε ως έναυσμα καταγγελίες (επώνυμες ή ανώνυμες), ενώ αυξημένο, για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το ποσοστό ελέγχων που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολών Υπουργών, παραγγελιών Δικαστικών ή Εισαγγελικών Αρχών ή αιτημάτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Συνολικά, το 2016 ολοκληρώθηκαν, 418 εκθέσεις επιθεώρησης-ελέγχου και 23 εκθέσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 23 προκαταρκτικές εξετάσεις για ισάριθμες Εισαγγελικές παραγγελίες.

Στον κατωτέρω πίνακα παρατίθεται, ενδεικτικά, στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. κατά το παρελθόν έτος, που αφορούν στην υλοποίηση προτάσεων που διατύπωσε κατόπιν ελέγχων της περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων και εντοπισμού πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα:   


 


Από τις 413 εκθέσεις επιθεώρησης-ελέγχου σε 133 (32,20%) από αυτές, αναζητήθηκαν ευθύνες υπαλλήλων/οργάνων της Διοίκησης για πειθαρχικά παραπτώματα ή/και ανέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες οπότε οι σχετικές εκθέσεις γνωστοποιήθηκαν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων.


Από αυτές οι 85 περιπτώσεις αφορούσαν υπαλλήλους σε δήμους και επιχειρήσεις τους, οι 23 σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι 9 σε υπουργεία και από 8 περιπτώσεις σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες. Περίπου το 58% των λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους ΟΤΑ α' βαθμού και επιχειρήσεις τους, ενώ για 9 δημάρχους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.


Σημειώνεται ότι το ποσοστό των εκθέσεων έτους 2016 με αναζήτηση ποινικών ευθυνών ήταν αυξημένο σε σχέση με εκείνο του 2015 (περίπου 27%), και το αντίστοιχο ποσοστό των εκθέσεων με αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών σημαντικά αυξημένο (περίπου 90%) σε σχέση με εκείνο του 2015.

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τη συχνότητα αναζήτησης ευθυνών το διάστημα 2008-2016 από τις επιθεωρήσεις/ελέγχους του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.
  
 


Όπως επεσήμανε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης, «προκύπτει το συμπέρασμα ότι εντός των κρατικών θεσμών υπάρχουν παγιωμένα δίκτυα, που παράγουν και αναπαράγουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς και τα οποία συνυφαίνονται με την παραβίαση από φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία, των αρχών της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας».

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, που σύμφωνα με τον ίδιο «αποτελούν προϋπόθεση για ποιοτικές κρατικές λειτουργίες».