100-150γρ. ρύζι μπονέτ (υπολογίζουμε 2 κ.σ. ρύζι (1 καρολίνα, 1 μπονέτ) για κάθε μέτριου μεγέθους πιπεριά ή ντομάτα)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. χυμός ντομάτας
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. χυμός ντομάτας
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Καθαρίζουμε τις πιπεριές, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την πάνω πλευρά τους και αφαιρούμε τα σπόρια.
Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την κάτω πλευρά τους και αδειάζουμε τη σάρκα τους με κουταλάκι. Την σάρκα τους την κρατάμε και την περνάμε από μπλέντερ.
Σε μπασίνα βάζουμε το μισό λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις σάρκες από τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, το μαϊντανό και το δυόσμο. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στη μπασίνα. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι διογκώνεται κατά το ψήσιμο) και τις βάζουμε σε ταψί. Αλατίζουμε από πάνω και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το 1 φλιτζ. ντομάτα. Προαιρετικά μπορούμε ανάμεσα στις πιπεριές να κόψουμε και μια πατάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί (μέχρι τη μέση κάθε γεμιστού), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο φούρνο. Εναλλακτικά βάζουμε τα γεμιστά σε γάστρα.
Ψήνουμε στον αέρα και ψήνουμε για περίπου 1μιση – δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε τα γεμιστά. Προς το τέλος του ψησίματος, αφήνουμε ξεσκέπαστα για να πάρουν χρώμα
Σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα.
Πηγή