Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

"Ροδάκινο! Έως και δώδεκα φορές επάνω η τιμή καταναλωτή απ’ αυτήν του παραγωγού!" γράφει ο Τεύκρος


Κατέρρευσαν φέτος οι τιμές του ροδάκινου! Κι όταν λέμε τιμές ροδάκινου εννοούμε οι τιμές που πουλάει ο παραγωγός . Κι αυτό δεν το λένε μόνο οι παραγωγοί, οι οποίοι είναι σε απόγνωση, αλλά το «καταγγέλλουν» και οι πάσης φύσεως αρμόδιοι, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα στους ροδακινοπαραγωγούς -με αγαστή σύμπνοια- και...





το αίτιο του κακού που δεν είναι άλλο από το «ρώσικο εμπάργκο».

Βέβαια, και σαν να μη έφτανε αυτό, ήρθε και η καταστροφική θεομηνία για να ισοπεδώσει τα πάντα και να δώσει ταυτόχρονα την ευκαιρία στους ένθεν και ένθεν… «υποστηριχτές» των αγροτών να τους χρησιμοποιήσουν ως μπαλάκι του πιγκ-πογκ στην προσπάθειά τους να αποδείξει ο καθένας τους απ’ τη μεριά του ότι αυτός είναι με το μέρος των αγροτών, ενώ ο «αντίπαλός» του όχι.

Όμως, κανένας τους δεν θίγει ιερά και όσια για απευθυνθεί στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ και να ζητήσει την απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής ροδάκινου από τη συμμαχία. Έχει κάποια λογική να χρίζεις υπεύθυνους για το δικό σου πρόβλημα εκείνους που τα οικονομικά τους συμφέροντα δε συνάδουν με αυτά της ΕΕ και κατ’ επέκταση με τα δικά σου;

Και ως εδώ «καλά»! Θα περίμενε κανείς λόγω της μεγάλης προσφοράς ροδάκινου φέτος να πέσουν οι τιμές, ώστε οι ντόπιοι καταναλωτές, και παρά τα πενιχρά τους εισοδήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να μπορούν να απορροφήσουν αυτοί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής.



Όμως δε γίνεται έτσι! Διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι ότι στην «πρωτεύουσα του ροδάκινου», τη Βέροια, αυτό πουλιέται στα μανάβικα έως και 1, 75 ευρώ το κιλό, δηλαδή έως και δώδεκα φορές επάνω από την τιμή του παραγωγού που είναι μόλις 15 λεπτά του ευρώ, και μάλιστα τι στιγμή που το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 30 λεπτά!

Και όμως κανένας απ’ αυτούς που έχουν κάνει σήριαλ και ανάθεμα για την καταστροφή των αγροτών το «ρώσικο εμπάργκο» - αποποιούμενοι ευθυνών- δεν βγάζει τσιμουδιά για τα υψηλότατα κέρδη των μεσαζόντων, γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αυτό το μεγάλο άνοιγμα ανάμεσα στις δύο τιμές, παραγωγού και καταναλωτή;

Κι όταν ο μικρός και μεσαίος παραγωγός υποχρεωθεί να γίνει ξένος με τη γη του, τότε αυτοί που έβαλαν πλάτες εν πλήρει συνειδήσει γι αυτό ανερυθρίαστα θα του πουν: «Εμείς μαζί σου ήμασταν, εσύ όμως έχασες!»

ΥΓ. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα ροδάκινα Α’ διαλογής πουλιούνται σε λαϊκές 1,5 ευρώ το κιλό ενώ υπάρχουν και με ένα ευρώ Β’ διαλογής που όμως η τιμή παραγωγού είναι μικρότερη των 15 λεπτών!

Επίσης, στην αγορά και τα υπόλοιπα φρούτα που κυκλοφορούν έχουν υψηλότατες τιμές και είναι απλησίαστα από τη μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών, ενώ γενικά οι τιμές στους παραγωγούς είναι κατά κανόνα χαμηλές.

Τέλος, διαπιστώσαμε ότι κυκλοφορούν και φρούτα εισαγωγής στη Βέροια, στο κέντρο παραγωγής φρούτων, όπως ακτινίδια Ν. Ζηλανδίας, με 3,95 ευρώ το κιλό!

Τεύκρος





faretra.info