Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Μ. Κοττάκης: Μπορεί του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε… νέα κυβέρνηση

 
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”

Τα ορόσημα του 2018 για ΔΝΤ, χρέος, πλεόνασμα

Τα σημαντικά για τη χώρα δεν κρίνονται στη συνεδρίαση του ΔΝΤ αυτή την εποχή, σε πείσμα όλων όσοι πιστεύουν το αντίθετο.

Τα σημαντικά για τη χώρα θα κριθούν κατά τη διάρκεια δύο μηνών του 2018. Ο πρώτος είναι ο... 

 
 
 
 
Φεβρουάριος. Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που «έρχονται» από την Ουάσινγκτον τότε το Ταμείο θα προχωρήσει στην τελική αξιολόγηση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα και θα αποφασίσει -μήνες πριν από την εκπνοή του προγράμματος- αν θα μείνει (εκταμιεύοντας 2 δισ. ευρώ) ή αν θα φύγει. Βασικό κριτήριο για τη λήψη της απόφασής του θα είναι αν η Γερμανία αποφασίσει εν τέλει να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να καταστούν συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο ορίζοντας αυτή τη στιγμή δεν είναι καθαρός, η δε αναμέτρηση για το χρέος διαγράφεται αμφίρροπη. Από τη μία πλευρά υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να οριστεί ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, πολιτικός ο οποίος έχει πιο σκληρές απόψεις από τον Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα (οι προγραμματικές δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, όταν αυτή συγκροτηθεί, θα αναγνωστούν στην Μπούντεσταγκ περί τα τέλη Νοεμβρίου).

Από την άλλη πλευρά όμως ο Μακρόν πιέζει τη Μέρκελ και εκείνη δείχνει να το συζητά υπέρ της αναθεώρησης των συνθηκών της Ε.Ε., ώστε να είναι δυνατός ο διορισμός κοινού υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και η λήψη αποφάσεων για την αμοιβαιοποίηση χρεών μεταξύ μελών της ευρωζώνης. Αν επικρατήσει του Μακρόν και καταστούν συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος, τότε το Ταμείο μένει στην Ελλάδα, εάν όχι φεύγει – αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο με τα σημερινά δεδομένα.

Ο δεύτερος κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση και για την Ελλάδα είναι ο Ιούλιος του 2018. Τότε θα κριθεί στη βάση των οικονομικών αποτελεσμάτων και όχι της θεωρίας πόσο εφικτός στόχος ήταν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ξαναδείτε λίγο το φιλμ που σας περιγράφω και θα καταλάβετε: Αν η κυβέρνηση λάβει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και καταφέρει να πιάσει πλεόνασμα 3,5% -μοιάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή-, τότε οι πολιτικές εξελίξεις μετατίθενται εκτός δραματικού απροόπτου για την άνοιξη του 2019.

Περίπτωση να φτάσει η κυβέρνηση στη «δήλη μέρα» του Συντάγματος, τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν υπάρχει. Αν όμως ο Τσίπρας δεν πάρει τίποτε για το χρέος (διότι αυτό θα είναι το δώρο των δανειστών στον επερχόμενο Κυριάκο) και αν δεν πιάσει τους στόχους για τα πλεονάσματα, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε νέα κυβέρνηση.

Μανώλης Κοττάκης