Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΕΤΟΥ


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΠΥΡΓΕΤΟΥ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ιδρύθηκε το 2011 με την προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στα χωριά Πυργετός και Αιγάνη, και σε υψόμετρο 300 μέτρων, ἀπέχοντας μερικὲς... 







δεκάδες μέτρα ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μονὴ τῶν Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καὶ Εἰρήνης. Με το βλέμμα της αγκαλιάζει μέρος του Κάτω Ολύμπου, τη βόρεια πλευρά του Κισσάβου, το δέλτα του Πηνειού ποταμού και μεγάλο τμήμα του Θερμαϊκού κόλπου.

Χάριτι Θεού και ψήφοις των αδελφών της Ιεράς Μονής, εξελέγη Πρώτος Ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης Γέροντας Ειρηναίος Βαϊόπουλος.


Χθες Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 7 το απόγευμα τελέσθηκε στον κατάμεστο από πιστούς και άρχοντες Ιερό Ναό και τους έξω χώρους με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και σεμνοπρέπεια η ενθρόνιση του Πρώτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου του Διδασκάλου στον Πυργετό Νομού Λάρισας του Δήμου Τεμπών, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντος Ειρηναίου.
Της τελέτής της ενθρονίσεως προηγήθηκαν τα θυρανοίξια του Καθολικού της Ιερά Μονής, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Στα θυρανοίξια συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Του Εσπερινού και Παρακλήσεως χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, συγχοροστατούντος του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου και πλεάδας Ιερομένων. 


Στη διάρκεια της Ιεράς Παρακλήσεως στην Παναγία, τελέσθηκε η τελετή της ενθρονίσεως, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.
Στη συνέχεια ομίλησαν καταλλήλως πρώτα ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, που συνδέεται ψυχικά και φιλικά από τα νεανικά χρόνια με τον νέο Καθηγούμενο και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος.
Με τις ιαχές ΑΞΙΟΣ, Ο Σεβασμιώτατος ΄Αγιος Λαρίσης κρέμασε τον επιστήθιο Σταυρό στον Ειρηναίο. Ο ΄Αγιος Κερκύρας έθεσε στην κεφαλήν του Ηγουμένου το Επιρριπτάριο -- Επανωκαλυμμαύχιο -- που συμβολίζει την μοναχική υπακοή και Ταπεινότητα, είναι συνδυασμός καλυμμαυχίου και πέπλου.
Ακολούθως ενέδυσαν τον Ηγούμενο με τον Μανδύα, βοηθούντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου πατρός Ιγνατίου Μουρτζανού.
Εγκατέστησαν στον Δεσποτικό θρόνο τον Νέο Καθηγούμενο και του ενεχείρησαν την Ποιμαντορική Ράβδο.


Ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγου του Ηγουμένου Ειρηναίου.
Τους Ύμνους απέδωσε χορός Ιερομένων και Ιεροψαλτών.
Υποβάλαμε τας ευχάς μας και τα Συγχαρητήρια στον ΄Αγιο Καθηγούμενον και με το κέρασμα και το κρύο νερό που μας προσέφεραν από τη στιγμή που φθάσαμε στη Μονή , στο όμορφο δροσερό προαύλειο απολαύσαμε τη θέα της περιοχής.
Παραβρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί, όλων των ηλικιών, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος του Δήμου Τεμπών Κώστας Κολλάτος. ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αποστόλης Μπέμπης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αχιλλέας Διψάνας, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ευθύμιος Μπουζέκης, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, Πλειάδα Ιερομένων, Ηγουμένων, Μοναχών και Μοναζουσσών,
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Αχίλλειος, Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου πατήρ Ιγνάτιος, Ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης Πανοσιολογιώτατος πατήρ Βαρθολομαίος Μαργαριτόπουλος. Ο Πρωτοδιάκονος της Μητροπόλεως πατέρας Μωυσής.
Η Αγία Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Γλυκοφυλούσης Ραψάνης, Γερόντισσα Μαρία μετά της Συνοδείας Αυτής, μεταξύ των οποίων και η Αδελφή Μακρίνα, της οποίας οι κατά σάρκαν γονείς της είναι συνάδελφοι δάσκαλοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πολλοί άλλοι!
ΑΞΙΟΣ ΑΓΙΕ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΕ ΕΙΡΗΝΑΙΕ.ΤΑ ΕΤΗ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.
Γιώργος Γιαννουλόπουλος.