Ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού, αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των πρωτοφανών καταστροφών που σημειώθηκαν μετά την καταρρακτώδη βροχή που σημειώθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με...
τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, στο νησί επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ.
«Η ΕΜΑΚ, αλλά και η Αλεξανδρούπολη, έχει πάει με ειδικές αντλίες, ενώ έχει σταλεί και κλιμάκιο για να στηρίξει το συντονιστικό κέντρο στο νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του στρατού, συνδράμουν ήδη στις εργασίες αποκατάστασης, δύο JCB, δύο φορτωτές και ένα γκρέιντερ, καθώς και πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό.
«Στο νησί βρίσκεται και ο Ταξίαρχος Κιουμουρτζής Παναγιώτης, Υποδιοικητής Μεραρχίας και ο Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Χαβιάς, Διοικητής χειριστών μηχανημάτων», συμπληρώνει ο κ. Καραγκούνης.
Όσον αφορά τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.
«Από το Λιμνίδι προς την Παλιάπολη, ο δρόμος είναι κλειστός από επιχωματώσεις που έχουν γίνει στο δρόμο από ρέματα», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης σημειώνοντας πως τα πρώτα οχήματα που απεγκλώβισαν ήταν αυτά που βρισκόταν σταθμευμένα στο γκαράζ της πυροσβεστικής.
«Τα πυροσβεστικά οχήματα είχαν εγκλωβιστεί στη λάσπη μέσα στο γκαράζ και αρχικά είχαμε μόνο τρία διαθέσιμα, αλλά τα απεγκλωβίσαμε μόνοι μας, ελλείψει μηχανήματος για να μας βοηθήσει και πολύ σύντομα ήταν έτοιμα να επιχειρήσουν».,
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ