Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Μια παράξενη λίμνη με… κηλίδες


Το χειμώνα και την άνοιξη, η Spotted Lake που βρίσκεται βορειοδυτικά του Osoyoos στην κοιλάδα Okanagan της Βρετανικής Κολούμπια στον ... 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Καναδά μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη. Το καλοκαίρι, όμως, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του νερού εξατμίζεται, εκατοντάδες τεράστιες κίτρινες, πράσινες και γαλάζιες κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνεια. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος που κρύβει ένα μυστήριο…



Οι πολύχρωμες κηλίδες είναι αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης ορυκτών στο νερό, όπως ασβέστιο, θειικά άλατα νατρίου και θειικό μαγνήσιο, που προέρχονται από τους γύρω λόφους, καταλήγοντας στο νερό με την βροχή. Τα διάφορα χρώματα εξαρτώνται από τη συγκέντρωση του κάθε ορυκτού σε κάθε κηλίδα.



Η Spotted Lake θεωρείται ιερός τόπος εδώ και αιώνες από τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Okanagan Nation, σύμφωνα με το Κέντρο Επισκεπτών της Βρετανικής Κολούμπια, που πίστευαν ότι καθένας από τους διαφορετικούς κύκλους είχε και διαφορετικές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.



Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ορυκτά από τη λίμνη χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πυρομαχικών, ενώ όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, πριν από αυτή την εξόρυξη τα χρώματα στις κηλίδες ήταν πολύ πιο έντονα. Πλήθος επισκεπτών φτάνει εδώ ετησίως για να δει την υπέροχη εικόνα.







perierga.gr