Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Εναλλακτικός τουρισμός στη Λήμνο



Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για παράταση της τουριστικής περιόδου και για εναλλακτικό τουρισμό. Η Λήμνος προσφέρεται από κάθε πλευρά.

Ας δούμε μερικούς:

 





ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:  Και αμπέλια έχει η Λήμνος, και οινοποιείο, και τυροκομεία, και βιοτεχνίες (αλίπαστα και μύδια στη Νέα Κούταλη, γλυκών στην Ατσική και τα Θέρμα, Οκτάπους στο Μούδρο), και θυμαρίσιο μέλι, παξιμάδια, προϊόντα Π.Ο.Π. (φέτα καλαθάκι, κρασί κ.ά).

WINDSURFING:   Ήδη το Κέρος με την απέραντη αμμουδιά και τον αέρα έχει γίνει γνωστό παγκόσμια. Το λέει και το όνομα του νησιού – “Ανεμόεσσα”.

ΡΕΓΚΑΤΑ:  Όλες οι ιστιοδρομικές διαδρομές στο Αιγαίο περιλαμβάνουν τη Λήμνο, επειδή έχει ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ανέμου, κλπ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ:  Στη Λήμνο έκανε εξορία ο ποιητής μας Ρίτσος (“Καπνισμένο Τσουκάλι”), και στο γειτονικό νησί τον Άγιο Ευστράτιο οι πολιτικοί κρατούμενοι (Μίκης Θεοδωράκης κ.ά.).

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τρεις λίμνες υγρότοποι (Αλυκή, Χορταρόλιμνη, Διαπόρι) με σπάνια αποδημητικά πουλιά, φλαμίνγκος, καστανόχηνες κ.ά.
Αμμοθίνες, η ελληνική Σαχάρα στο Γομάτι.
Επίσης θαλάσσιες κρουαζιέρες με μικρά σκάφη, για παρατήρηση του βυθού, τις απόκρημνες ακτές του Μούρτζουφλου, τα Φαλακρά, τη Σπηλιά του Φιλοκτήτη, το φάρο στην Πλάκα με θέα την Ίμβρο, τον γειτονικό Αη-Στράτη κ.ά,

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ:  Και ξενοδοχεία υπάρχουν – και μάλιστα πολυτελείας, και κινηματογράφο, για συνέδρια, εκθέσεις κλπ.

ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το απολιθωμένο δάσος στο Μούδρο και το Βάρος (που είναι ενταγμένο και σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ:  Αρχαιολογικοί χώροι (Πολιόχνη, Καβείρια. Ηφαιστεία, αρχαίο θέατρο, η σπηλιά του Φιλοκτήτη), αρχαιολογικό μουσείο στη Μύρινα, μουσείο ναυτικής παράδοσης και σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη.
Το Ενετικό κάστρο στη Μύρινα, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, με συνεχιζόμενη κατοίκηση από τους αρχαίους χρόνους (Πελασγικά τείχη), τάφος της Αικατερίνης γυναίκας του αυτοκράτορα Παλαιολόγου, με τα ελάφια, κ.ά.
Οι ανεμόμυλοι στον Κοντιά και τον Κορνό, οι πετρόχτιστες μάντρες, κ.ά.
Τα αρχοντικά στο Ρωμέϊκο, του Βόντελα, το σινεμά Μαρούλα κ.ά.
Το βυζαντινό πηγάδι με το αγίασμα στη Ζωοδόχο Πηγή, στον Κότσινα.
Το Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Μούδρο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:  Και σύλλογοι υπάρχουν, και Λύκειο Ελληνίδων, και ο μοναδικός χορός ο Κεχαγιάδικος, και αρχαίο θέατρο για παραστάσεις, και ζωγράφοι (Καριακλής κ.ά.), και συλλογές οστράκων (Πραβλής), και φωτογράφοι, και διεθνώς καταξιωμένοι άνθρωποι του πνεύματος (καθηγητές, συγγραφείς κ.ά.).

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: 5/νθήμερες μαθητικές εκδρομές, παρακολούθηση μαθημάτων στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ: Μητρόπολη, βυζαντινές εκκλησίες, Άγιος Σώζων, ξωκλήσια, υπόγειο αγίασμα στον Κότσινα, η Παναγία Κακαβιώτισσα.

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ: Τα λασπόλουτρα στον Άγιο Χαράλαμπο, το εξαιρετικό κλίμα του νησιού με τη μεγάλη ηλιοφάνεια.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ: Η Λήμνος είναι ιδανική για διακοπές οικογενειών με μικρά παιδιά, με τις αμέτρητες αμμουδερές παραλίες, με ρηχά νερά που μοιάζουν σαν τεράστιες παιδικές πισίνες. Προχωράς 50, 100, 200 μέτρα και το νερό δεν ξεπερνά το μισό μέτρο, μέχρι το γόνατο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ:  Το νησί διαθέτει άφθονες κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ομαδικές εκδρομές συνταξιούχων, με χαμηλό εισόδημα, ανέργων, πολύτεκνων, Προγράμματα Εργατικής Εστίας, Αγροτικής Εστίας  κ.ά.

“ΦΑΓΑΔΙΚΟΣ”: Οι περισσότεροι τουρίστες ενδιαφέρονται για εκλεκτές και μοναδικές γεύσεις. Η Λήμνος έχει ακριβώς ό,τι λαχταρούν, ψάρια, αστακούς, πολύ νόστιμα τοπικά προϊόντα (ψωμί, φλομάρια, παξιμάδια, λαχανικά, κρασιά, γαλακτοκομικά, γλυκά, μέλι κ.ά.).

ΨΑΡΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ:  Τα ψάρια και τα θηράματα στην Ελλάδα σχεδόν έχουν εξαφανιστεί. Οι ερασιτέχνες ψαράδες και οι κυνηγοί έχουν μεγάλη τρέλα, μπορεί να πάνε στην άκρη του κόσμου για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους. Η Λήμνος προσφέρεται, είναι ψαρότοπος και έχει άφθονα κουνέλια…

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
Μερικοί ούτε που ξέρουν τι είναι ο περιπατητικός τουρισμός. Στα άλλα νησιά εδώ και χρόνια είναι οργανωμένος με χάρτες και προσπέκτους. Πολύς κόσμος πηγαίνει όλο το χρόνο αποκλειστικά για να περπατήσουν τα γραφικά μονοπάτια.
Οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις πνίγονται στο μπετόν και το καυσαέριο, έχουν μεγάλη ανάγκη να ανασάνουν, να έλθουν σε επαφή με τη φύση, να περπατήσουν.

Η Λήμνος έχει αμέτρητα γραφικά και μοναδικά μονοπάτια.
Μερικά από αυτά:
1)    Νευγάτης – Παναγία Κακαβιώτισσα, το εκκλησάκι χωρίς σκεπή με την πανοραμική θέα.
2)    Γομάτι – αμμοθίνες, με τη μοναδική ελληνική Σαχάρα.
3)    Παραλία Πλατύ – εξωκλήσι Αγίας Παρασκευής, με τους μοναδικούς δαντελωτούς κόλπους.
4)    Μούδρος – Φαναράκι με το πευκοδάσος και τη σπηλιά της φώκιας, με τους πολύχρωμους βράχους.
5)    Τσιμάντρια – Κοντιάς (με τους ανεμόμυλους και τα πετρόχτιστα σπίτια) – το γραφικό Διαπόρι.
6)    Τέσσερα (4) χιλιόμετρα αμμουδιά και ρηχή θάλασσα στο Γομάτι.
7)    Αρχοντικό Βόντελα – γύρος του Ενετικού Κάστρου με τα ελάφια και την εκπληκτική πανοραμική θέα.

Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με κοντινές ταβέρνες και τις πεντανόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ, ψάρι στα κάρβουνα, αλίπαστα και μύδια Νέας Κούταλης, φλομάρια με κόκορα και μελίχλωρο τυρί, θεϊκό ντόπιο κρασί, πρόβειο γιαούρτι με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι…

ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:  Η Λήμνος φημίζεται για τα μαγευτικά της ηλιοβασιλέματα στο πέλαγος, με θέα το Άγιο Όρος στο βάθος του ορίζοντα και τον ήλιο που χρυσώνει το όρος Άθως.
Ιδανικό μέρος για τους ερωτευμένους και τα νέα ζευγάρια για το μήνα του μέλιτος…