Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Elche: Η πόλη με τους φοίνικες

 
Στην πόλη Elche, στην Ισπανία, διαθέτει ένα μεγάλο φοινικόδασος που είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το... 


    







Elche έχει περισσότερους φοίνικες από ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν εδώ 200.000 έως 300.000 φοίνικες σε εκατοντάδες χωράφια. Μάλιστα τα δέντρα αυτά ευδοκιμούν εδώ για περίπου 2.500 χρόνια. Τα πρώτα δείγματα φυτεύτηκαν πιθανώς τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Καρχηδόνιους που εγκαταστάθηκαν στη νοτιοανατολική Ισπανία.



Αλλά το τυπικό τοπίο των φοινικόδεντρων με τα περίτεχνα σημερινά συστήματα άρδευσης δημιουργήθηκαν από τους μουσουλμάνους προς το τέλος του 10ου αιώνα μ.Χ., όταν μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου ήταν αραβικό. Από απόσταση το Palmeral ή Palm Grove, φαίνεται σαν ένα τεράστιο δάσος, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος του αστικού τοπίου της πόλης. Τα δέντρα φυτεύονται σε χωράφια, ως επί το πλείστον σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα, και οριοθετούνται από φράχτες.



Στη μέση του χωραφιού, που περιβάλλεται από φοίνικες, στέκονται συνήθως τα σπίτια των ενοικιαστών ή των ιδιοκτητών της γης. Ορισμένα από αυτά τα χωράφια είναι πλέον δημόσια πάρκα. Ιστορικά, οι φοίνικες φυτεύτηκαν για γεωργικούς σκοπούς, αφού η σκιά τους ήταν άριστη για την καλλιέργεια λαχανικών. Καθώς η πόλη εξαπλώθηκε τον 17ο αιώνα, πολλά δέντρα κόπηκαν. Η διαδικασία αυτή επιδεινώθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση και την άφιξη της σιδηροδρομικής γραμμής τον 19ο αιώνα.



Με την πάροδο του χρόνου, τα φοινικοδάση έχασαν τον γεωργικό τους ρόλο, ενώ σήμερα το Palm Grove είναι περισσότερο αξιοθέατο. Αναγνωρίζοντας την πολιτιστική σημασία του, το 2000 η ​​UNESCO χαρακτήρισε το Palm Grove ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.