Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

5 από τις ωραιότερες φθινοπωρινές αυτοκινητάδες στην Ελλάδα


Μικροί, τότε που δεν ξέραμε τι θα πει “road trip”, εκείνες τις υπέροχες διαδρομές με το αυτοκίνητο που δεν είχαν συγκεκριμένο προορισμό τις λέγαμε «αυτοκινητάδες». Και...  

 
 
 
 
 
τις αγαπούσαμε πολύ. Εξακολουθούμε να τις αγαπάμε, και τώρα που δεν τις λέμε πια έτσι. Και πιστεύουμε ακράδαντα πως αποτελούν ένα από τα καλύτερα σενάρια εκδρομών για να υποδεχτούμε το φθινόπωρο. Ιδού πέντε ονειρεμένες αυτοκινητο-διαδρομές που περνούν μέσα από δάση, πλάι σε λίμνες και πάνω από πεσμένα φύλλα.

Διαδρομή #1: Από τα Τρίκαλα στα Γρεβενά
Χιλιόμετρα: 89
Χάρτης εδώ 
  


 
 
Μια από τις πιο άγνωστες, αλλά και πιο φαντασμαγορικές, διαδρομές της κεντρικής/βόρειας Ελλάδας, διασχίζει πανέμορφες βουνοπλαγιές και ηλιόλουστα οροπέδια, πνιγμένα στα δάση φυλλοβόλων που αυτή την εποχή φοράνε τα χρυσοκόκκινά τους. Περνά από άγνωστα εν πολλοίς χωριά, όπως το Καρπερό, η Άνοιξη και το Αγιόφυλλο, διασταυρώνεται με κρυστάλλινα ποτάμια όπως ο Βενέτικος και ο Πηνειός, και σχεδόν επιβάλλει μία στάση στη μαγεία των Μετεώρων.
Διαβάστε περισσότερα – Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου

Διαδρομή #2: Από τη Νεμέα στα χωριά του Λάδωνα
Χιλιόμετρα: 150
Χάρτης εδώ
 


 
 
 
Τρεις λίμνες, που ταιριάζουν απόλυτα στη φθινοπωρινή μας διάθεση, πολλά πέτρινα χωριουδάκια με καμινάδες που ό,τι έχουν αρχίσει να αχνίζουν, και πολλά χιλιόμετρα απαράμιλλων φυσικών τοπίων. Ξεκινάμε από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας (υπολογίστε και μια διανυκτέρευση εδώ, για να μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά κρασιά της) και συνεχίζουμε προς την Ορεινή Κορινθία, που αυτή την εποχή βρίσκεται στα καλύτερά της. Στάση οπωσδήποτε στις όχθες των δύο λιμνών της, Στυμφαλίας και Δόξας, και στα χωριουδάκια της Καστανιάς και του Φενεού, και συνεχίζουμε προς τα υπέροχα χωριά του Λάδωνα: Δάφνη, Δήμητρα και Κοντοβάζαινα.

Διαδρομή #3: Από την Τριχωνίδα στο φαράγγι Πανταβρέχει
Χιλιόμετρα: 119
Χάρτης εδώ 
 

 
 
 
Λιμνών… συνέχεια, με μια εκπληκτική διαδρομή που ξεκινά από τις όχθες της πιο μεγάλης λίμνης της Ελλάδας, και διασχίζει τα υπέροχα, χρυσαφένια αυτή την εποχή, τοπία της Ευρυτανίας, κάνοντας στάση σε μπιζουδάκια όπως ο Προυσσός –που ενδείκνυται για πεζοπορίες, για να ξεμουδιάσουμε από την οδήγηση– και το κουκλίστικο Μεγάλο Χωριό, πριν καταλήξει στο πολυθρύλητο φαράγγι Πανταβρέχει, για τη διάσχιση του οποίου δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το φθινόπωρο.
Διαβάστε περισσότερα – 4 υπέροχοι τρόποι να ανακαλύψετε την ορεινή Ευρυτανία

Διαδρομή #4: Ο Έβρος
Χιλιόμετρα: 103
Χάρτης εδώ
 


 
 
Σας το έχουμε ξαναπεί, και θα το επαναλάβουμε: Δεν υπάρχει πιο απόκοσμα γοητευτικό, πιο διαφορετικό-απ’-ό,τι-έχεις-δει, πιο “σκηνικό από road movie” τοπίο στην Ελλάδα από αυτό στο ανατολικότερο σύνορό της. Η 100-και-κάτι χιλιομέτρων διαδρομή που ανηφορίζει από τις Φέρες, κοντά στο Δέλτα του Έβρου, ως τις Καστανιές, περνώντας διαδοχικά από το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, κινείται παράλληλα με την πορεία του ποταμού, διασχίζοντας τοπία εξωπραγματικά και χωριά σταματημένα στον χρόνο. Πάρτε διαβατήρια μαζί, γιατί στο τέλος της, πέντε χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα, θα βρείτε μια πόλη μαγική, την παλιά πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που εμείς τη λέμε Αδριανούπολη κι οι Τούρκοι Εντιρνέ.

Διαδρομή #5: Από τη Σπάρτη στο Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα
Χιλιόμετρα: 90
Χάρτης εδώ 
 

 
 
Αν δεν έχετε βρεθεί στο καστανοδάσος του Κοσμά τέτοια εποχή, δεν ξέρετε τι θα πει απόλυτα φθινοπωρινό τοπίο. Στα χρυσοκίτρινα μονοπάτια του θα κάνετε την πρώτη στάση αυτής της διαδρομής, που σκαρφαλώνει τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, περνά από τα ομορφότερα χωριά του, και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα, τη Μονή Ελώνης, πριν καταλήξει… παραθαλάσσια, στο υπέροχο Λεωνίδιο και το μικρό γραφικό ψαροχώρι που λέγεται Πούλιθρα –γιατί ωραίο το φθινόπωρο, αλλά κι ένα ουζάκι δίπλα στην θάλασσα αν ο καιρός μας το επιτρέψει πολύ το λαχταράμε.

πηγή: in2life.gr