Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» στην κεντρική Πλατεία Ελευθερία



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας συμμετείχε ενεργά στην διοργάνωση ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης της καρδιάς (Restart a Heart Day) την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στην κεντρική Πλατεία της Κατερίνης.

Την ...





εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κατερίνης, το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Διασωστική Ομάδα Πιερίας και με τη συνεργασία του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της ΔΙΔΕ Πιερίας παρακολούθησαν μαθητές του 3ου, 4ου, 6ου Γυμνασίου Κατερίνης, του Γυμνασίου Ρητίνης, του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και του 2ου ΕΠΑΛ.

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί εναλλάσσονταν κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας, και παρακολουθούσαν αρχικά τους πιστοποιημένους εθελοντές εκπαιδευτές στο θεωρητικό κομμάτι της ενημέρωσης, όπου πληροφορήθηκαν για την σημασία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, έλαβαν βασικές γνώσεις για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΑΒ σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καθώς και έλαβαν ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής. 




Στη συνέχεια σε μια προσπάθεια εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής με τη βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων και υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών, οι μαθητές μυήθηκαν στην παροχή Βασικής Υποστήριξης της Ζωής. Με μόνο εργαλείο τα χέρια τους, οι μαθητές έμαθαν πως μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας συγχαίρει τους διοργανωτές και επικροτεί και στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες. Θεωρούμε δε, ότι στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας μέσω των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, θα ήταν ωφέλιμη μια σειρά από επισκέψεις σε όλες τις σχολικές μονάδες της ΔΙΔΕ Πιερίας, σε συνεργασία με όλους τους Υπεύθυνους Φορείς.