Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Σεβασμός στις επιλογές των Μαθητών


Κατά την εγγραφή των μαθητών σε κάθε σχολείο της Β/θμιας εκπαίδευσης υπάρχει ο ανώτερος αλλά και ο κατώτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου, αυτό ισχύει για όλα τα σχολεία. Στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο λόγω... 

του κατακερματισμού σε Τομείς & Ειδικότητες, δηλαδή σε αρκετά τμήματα ο αριθμός αυτός συμβαίνει να είναι μικρότερος των 10 μαθητών. Στην περίπτωση αυτή το κάθε σχολείο ενημερώνει τη ΔΙΔΕ (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ) και το Υπουργείο για την κατ’ εξαίρεση λειτουργίας του τμήματος. Μέχρι την περασμένη χρονιά τα τμήματα αυτά εγκρινόταν από την ΔΙΔΕ , ή την Περιφέρεια ή στο τέλος από την Κεντρική διεύθυνση του Υπουργείου , φέτος όμως επέλεξε μια διαφορετική τακτική.

Εφαρμόζει το «μαρτύριο της σταγόνας» εγκρίνοντας σταδιακά αυτά τα τμήματα ( σήμερα βγήκε η 3η κατά σειρά απόφαση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων του Υπουργείου Παιδείας) αφού πρώτα φρόντισε να στείλει την υπενθύμιση στα σχολεία ότι οι μαθητές έχουν την δυνατότητα ή να αλλάξουν Τομέα , Ειδικότητα ή να τους μεταφέρει ο Δντής Β/θμιας σε άλλο σχολείο.

Να σημειώσω εδώ ότι σε κάθε περίπτωση την απόφαση πρέπει να την πάρει ο κηδεμόνας του Μαθητή πέρα από σκοπιμότητες του εκάστοτε σχολείου ή των καθηγητών του. Οι Καθηγητές ως Δημόσιοι Υπάλληλοι οφείλουν να εργαστούν όπου υπάρχει εκπαιδευτική ανάγκη. Το σχολείο οφείλει εφόσον υπάρχουν σε αυτό μαθητές εγγεγραμμένοι να τους κάνει μάθημα μέσα στα πλαίσια του Ωρολόγιου προγράμματός του και η Διεύθυνση του να ενημερώσει τους κηδεμόνες των μαθητών για την πορεία έγκρισης ή όχι του τμήματος την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ως εκπαιδευτικοί χρέος μας είναι να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις των μαθητών μας ( στη επιλογή ειδικότητας ή σχολείου). Αυτή μου την άποψη την διατύπωσα από την αρχή , αυτήν στηρίζω μέχρι σήμερα και αυτή θα είναι και στο μέλλον ανεξάρτητα για πιο σχολείο ή για ποιους μαθητές πρόκειται.

Καρακούσης Αθανάσιος

Καθηγητής Πληροφορικής
Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης