Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ο φονικότερος σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 830.000 άτομα


 Ήταν η μοιραία εκείνη μέρα στις 23 Ιανουαρίου 1556 (κατά τη δυναστεία των Μινγκ) όταν τα πάντα άλλαξαν…








Ένας τρομακτικός σεισμός κούνησε τη γη στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, μεγέθους 8 Ρίχτερ, ενώ αναφέρεται πως οι νεκροί ήταν πάνω από 830.000. Ο σεισμός, αν και δεν ήταν από τους μεγαλύτερους και κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, χαρακτηρίστηκε ως ο φονικότερος στην ιστορία αφού επίκεντρό του ήταν κατοικημένες περιοχές.



Πιο συγκεκριμένα επλήγησαν οι πόλεις Huaxian, Weinan και Huayin, ενώ το επίκεντρό του τοποθετήθηκε στην κοιλάδα του ποταμού Wei . Πολλές ήταν οι καταστροφές σε κτήρια, ενώ ποτάμια άλλαξαν θέσεις και βουνά μετακινήθηκαν. Αυτό συνέβη καθώς μετά τον σεισμό εμφανίστηκαν πυρκαγιές και πλημμύρες, ενώ όπως αναφέρουν ιστορικά κείμενα της εποχής, σε κάποια σημεία το έδαφος υποχώρησε και δημιουργήθηκαν κοιλάδες ενώ σε άλλα υψώθηκε δημιουργώντας λόφους.

Οι Κινέζοι μετά την ολική αυτή καταστροφή (σχεδόν το 60% του πληθυσμού αφανίστηκε) άλλαξαν τα υλιδά δομής των κατοικιών τους και αντί για πέτρα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν μπαμπού και ξύλο και σταμάτησαν να επιλέγουν τις σπηλιές ως ρόσο διαμονής, καθώς με τον σεισμό κατέρρευσαν και πλάκωσαν χιλιάδες ανθρώπους.

perierga.gr