Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η παλιότερη συνταγή μπύρας στον κόσμο


Είναι δύσκολο να δώσουμε τον τίτλο της «παλαιότερης μπύρας του κόσμου» επειδή οι άνθρωποι παρασκευάζουν το εν λόγω ποτό από το 9500 π.Χ. περίπου. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε… 





να ανοίξουμε ένα μπουκάλι μπύρα από την αυγή του χρόνου, οι επιστήμονες αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπύρα με την παλιότερη συνταγή που έχει βρεθεί ποτέ, η οποία ανακαλύφθηκε στον σουμεριακό «Ύμνο στην Ninkasi», ένα ποίημα εν είδει προσευχής στην αρχαία θεότητα της Μπύρας των Σουμερίων.

Η μπύρα αναδημιουργήθηκε ως πείραμα μεταξύ αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και ζυθοποιών από την Great Lakes Brewing Company. Για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αυθεντικότητα της συνταγής, χρησιμοποίησαν αρχαία εργαλεία και κεραμικά δοχεία ζύμωσης, αποξήραναν το κριθάρι σε μια στέγη και προσέλαβαν έναν αρτοποιό για να δημιουργήσουν μια ζύμη παρόμοια με εκείνη που έφτιαχναν στην αρχαιότητα.

Πώς πήγε το πείραμα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν αναδημιουργήσει την μπύρα ακριβώς, αλλά βρήκαν ότι ήταν πολύ ξινή η γεύση της για τη σημερινή εποχή. Οι ίδιοι θα κάνουν μερικές γλυκές προσθήκες με μέλι, ελπίζοντας να μειωθεί η ξινή γεύση και εάν πετύχουν στη συνέχεια θα παρασκευάσουν την μπύρα ηλικίας 5.000 ετών και θα την βγάλουν στην αγορά μέσω της ζυθοποιίας Great Lakes Brewing Company.