Μετά το Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Ενημέρωση του δήμου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις απαραίτητες ενέργειες προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η Δημοτική Αρχή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.
Για τρία εικοσιτετράωρα, από τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι σήμερα Σάββατο, και δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμη, στην...
Τ.Κ. Βροντούς λέμε το νερό νεράκι. Δεν έλειψαν βέβαια τα προβλήματα (καταλληλότητας και επάρκειας πόσιμου νερού) και στις υπόλοιπες κοινότητες.
Ευχαριστούμε την εταιρία ΔΙΟΣ- ΜΕΤΕΚΙΔΗΣ Σ. Α.Ε. για τη δωρεά εμφιαλωμένου νερού στους δημότες των Τ.Κ. Βροντούς και Δίου καθώς και τη ΣΠΕΚΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ για την ενημέρωση των κατοίκων.
Η Δημοτική Αρχή δεν στάθηκε ικανή όχι μόνο να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις αλλά ούτε καν να ενημερώσει τους δημότες και να δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ανύπαρκτο το Τμήμα Πολιτική Προστασία του δήμου ,κανένας κεντρικός σχεδιασμός, καμία ανακοίνωση για την καλύτερη δυνατή προστασία των δημοτών. Βλάβες σε Γεωτρήσεις, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο χωρίς επαρκή σήμανση στα επικίνδυνα σημεία και χωρίς άμεση αποκατάσταση του κεντρικού οδικού δικτύου έτσι ώστε οι δημότες να έχουν ασφαλή πρόσβαση τουλάχιστον στο Νοσοκομείο.
Συνέπεια αυτής της αδράνειας, τα σοβαρά προβλήματα στο αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο, στους επαγγελματίες καθώς και στην υγιεινή φροντίδα των δημοτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων.
Αναζητώντας τις ευθύνες θα πρέπει να αναφερθώ και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που πλήττεται εδώ και τόσα χρόνια. Εκκρεμεί η « Αντιπλημμυρική Μελέτη Δ.Ε. Δίου» και ειδικά του ρέματος της Αγίας Κόρης. Μια μελέτη που ξεκίνησε από τον Καποδιστριακό δήμο Δίου και συνεχίστηκε στον Καλλικρατικό δήμο Δίου Ολύμπου, η οποία όμως δεν στηρίχτηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, ως Προϊσταμένη Αρχή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν το 2013, λίγο πριν τη λήξη του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, ξεπερνώντας μικροπροβλήματα στην έκδοση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, παρά τις δικές μας προσπάθειες, δεν εντάξανε το έργο , επικαλούμενοι μικροπροβλήματα της μελέτης (όπως απαλλοτριώσεις), τη στιγμή που τα ίδια προβλήματα αντιμετώπιζε και ο Δήμος Κατερίνης στην ένταξη του Περιφερειακού δρόμου, (έργο που εκτελείται σήμερα), θεωρώντας ότι είναι έργο μείζονος σημασίας. Ενώ η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δ.Ε. Δίου δεν ήταν μείζονος σημασίας γι΄ αυτούς, όταν οι Δημότες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε στο Νοσοκομείο αλλά και καταστρέφονται περιουσίες. Ίσως δεν έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος επειδή δεν ζουν στην περιοχή. Ας προβληματιστούν όμως οι Εκλεγμένοι Σύμβουλοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην τόπο μας και ας μιλήσουν και ας απαιτήσουν τα αυτονόητα. Και εάν τόσα χρόνια δεν γνώριζαν το θέμα ας ανατρέξουν στα συρτάρια της Τ.Υ. του Δήμου. Να προσευχόμαστε, τέτοιες μέρες, να μην υπάρξει θέμα υγείας σε κανένα μας. Αλίμονο!
Βέβαια πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η « Αντιπλημμυρική μελέτη του ρέματος Ουρλιά» για την προστασία της περιοχής Καρίτσας και Δίου καθώς και του Αρχαιολογικού Πάρκου του Δίου. Παράλληλα καθαρισμός ρεμάτων και καναλιών καθώς και αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών σε όλη την έκταση του δήμου και στα επίμαχα σημεία. ΄Εργα και παρεμβάσεις που λείπουν όμως από το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018, που πρόσφατα έφερε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς καμία ανησυχία καμία αναφορά για αντιπλημμυρικά έργα.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα καιρικά φαινόμενα που ζούμε τις τελευταίες μέρες θα ενταθούν. Η ανάγκη για τη θωράκιση του δήμου και την άμεση κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών , σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας , είναι επιτακτική. Ας ευχηθούμε ότι η άσχημη αυτή εμπειρία θα αποτελέσει το ξεκίνημα για έναν σοβαρό σχεδιασμό.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΗΤΡΗ