Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Τι πρέπει να προσέχετε στη Παιδική όραση, συμβουλές από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Ένα παιδί χρειάζεται πολλές ικανότητες για να πετύχει στο σχολείο. Η καλή όραση σίγουρα είναι από τις πιο βασικές. Η ανάγνωση, η γραφή, η εργασία και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μεταξύ των οπτικών καθηκόντων που οι μαθητές εκτελούν καθημερινά. Τα μάτια ενός παιδιού χρησιμοποιούνται συνεχώς στην τάξη και στο παιχνίδι. Όταν...




η όρασή τους δεν λειτουργεί σωστά, η εκπαίδευση ή και συμμετοχή στον αθλητισμό μπορεί να είναι κακή εμπειρία για το παιδί.


Καθώς τα παιδιά προχωρούν στο σχολείο, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις στις οπτικές τους ικανότητες.

Τα σχολικά χρόνια είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή κάθε παιδιού. Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο και οι περισσότεροι γονείς κάνουν ό, τι μπορούν για να τους παρέχουν τις καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Αλλά πολύ συχνά δε δίνουν την πρέπουσα σημασία στο κομμάτι της όρασή τους.

Όσο περνάνε τα χρόνια το μέγεθος της εκτύπωσης στα σχολικά βιβλία μειώνεται και ο χρόνος που αφιερώνεται στην ανάγνωση και τη μελέτη αυξάνεται σημαντικά, πράγμα που αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις από τα μάτια του παιδιού. 
 

Όταν ορισμένες οπτικές δεξιότητες δεν έχουν αναπτυχθεί ή είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένες, η μάθηση είναι δύσκολη και αγχωτική. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά θα:

- Αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάγνωση και κάθε δραστηριότητα που θα χρειάζεται την οπτική τους οξύτητα

- Προσπαθούν να κάνουν την εργασία τους αλλά με μειωμένο επίπεδο κατανόησης ή αποτελεσματικότητας

- Νοιώθουν δυσφορία, κόπωση και αδυναμία προσοχής.

Μερικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές υπερδραστηριότητας και δυσκολίας. Αυτά τα παιδιά συχνά χαρακτηρίζονται ως άτομα με «Διαταραχή Υπερκινητικότητας Ελλειμματικής Προσοχής» (ADHD).

Επειδή η όραση μπορεί να αλλάζει συχνά κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, η τακτική φροντίδα των ματιών και της όρασης είναι σημαντική. Το πιο κοινό πρόβλημα όρασης είναι η μυωπία ή υπερμετρωπία. Ωστόσο, μερικά παιδιά έχουν και άλλες μορφές διαθλαστικού σφάλματος όπως ο αστιγματισμός.

Τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής μπορεί να παρέχουν την απαραίτητη διόρθωση για πολλά προβλήματα όρασης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρειαστεί ένα πρόγραμμα ορατότητας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη ή την ενίσχυση των δεξιοτήτων όρασης.

Οπτικές δεξιότητες που απαιτούνται για επιτυχία στο σχολείο

Υπάρχουν πολλές οπτικές δεξιότητες πέρα ​​από το να δει καθαρά για να έχει το παιδί μια σωστή εκπαιδευτική εμπειρία

Η όραση είναι κάτι περισσότερο από την ικανότητα να βλέπεις καθαρά ή να έχεις 20/20. Είναι επίσης η ικανότητα να κατανοεί κανείς και να ανταποκρίνεται σε αυτό που βλέπει. Οι βασικές οπτικές δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα εστίασης των ματιών, τη χρήση και των δύο ματιών μαζί ως ομάδας και την αποτελεσματική μετακίνηση τους. Άλλες οπτικές δεξιότητες περιλαμβάνουν:

- αναγνώριση (η ικανότητα να λένε τη διαφορά μεταξύ γραμμάτων όπως “ε” και “3”),

- κατανόηση (για να «απεικονίσουν» στο μυαλό τους τι συμβαίνει σε μια ιστορία που διαβάζουν)

- μνήμη (να θυμούνται λεπτομέρειες για το τι διαβάζουν).

Κάθε παιδί πρέπει να έχει τις ακόλουθες ικανότητες όρασης για αποτελεσματική ανάγνωση και μάθηση:

- Οπτική οξύτητα - η δυνατότητα να βλέπουν καθαρά σε όλες τις αποστάσεις

- Οπτική εστίαση - η γρήγορη εστίαση σε διάφορες αποστάσεις όπως όταν κοιτάζουν από τον πίνακα σε ένα χαρτί στο γραφείο.

- Παρακολούθηση οφθαλμών - η δυνατότητα να κρατούν τα μάτια στο στόχο όταν κοιτάζουν από το ένα αντικείμενο στο άλλο

- Ομαδική όραση - η ικανότητα να συντονίζει και να χρησιμοποιεί τα δύο μάτια μαζί όταν μετακινεί την όρασή του

- Συντονισμός μάτι-χέρι - η δυνατότητα χρήσης οπτικών πληροφοριών για την παρακολούθηση και την κατεύθυνση των χεριών όταν σχεδιάζετε μια εικόνα ή προσπαθείτε να χτυπήσετε μια μπάλα.

- Οπτική αντίληψη - η δυνατότητα να οργανώνουν τις εικόνες σε μια τυπωμένη σελίδα σε γράμματα, λέξεις και ιδέες και να κατανοούν και να θυμούνται τι διαβάζουν.

Εάν κάποια από αυτές τις οπτικές δεξιότητες λείπει ή δεν λειτουργεί σωστά, ένα παιδί θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, κόπωση και άλλα προβλήματα στα μάτια. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πρόβλημα οράματος.

Σημάδια προβλημάτων όρασης

Ένα παιδί μπορεί να μην σας πει ότι έχει πρόβλημα όρασης επειδή μπορεί να θεωρήσει ότι ο τρόπος που βλέπει είναι ο σωστός.

Σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένα παιδί έχει προβλήματα όρασης περιλαμβάνουν:

- Συχνό τρίψιμο ματιών ή ανοιγόκλεισμα

- Έλειψη προσοχής

- Αποφυγή ανάγνωσης

- Συχνοί πονοκέφαλοι

- Κάλυψη ενός ματιού

- Κλίση του κεφαλιού στη μία πλευρά

- Κράτημα βιβλίου κοντά στο πρόσωπο

- Παραπονιέται ότι βλέπει διπλά

- Δυσκολία ανάγνωσης

- Δυσκολία να θυμάται τι διαβάζει

Πότε είναι απαραίτητη μια εξέταση για το μάτια;

Οι δεξιότητες όρασης που απαιτούνται για την επιτυχή ανάγνωση και εκμάθηση είναι πολύ πιο πολύπλοκες από το 20/20.

Το παιδί σας θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις ματιών κάθε χρόνο ή πιο συχνά εάν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα ή παράγοντες κινδύνου ή εάν συνιστάται από το γιατρό σας.

Δυστυχώς, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συχνά υποθέτουν λανθασμένα ότι εφόσον το παιδί έχει 20/20 δεν έχει κανένα πρόβλημα στην όραση. Στην πραγματικότητα, οι δεξιότητες όρασης που απαιτούνται για την επιτυχή ανάγνωση και εκμάθηση είναι πολύ πιο πολύπλοκες.

Αθλητισμός και προστασία των ματιών

Τα υπαίθρια παιχνίδια και ο αθλητισμός αποτελούν ένα απολαυστικό και σημαντικό μέρος της ζωής των περισσότερων παιδιών. Είτε παίζει στην πίσω αυλή είτε συμμετέχει σε ομαδικό άθλημα στο σχολείο, η όραση παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι ειδικές οπτικές δεξιότητες που απαιτούνται για τον αθλητισμό περιλαμβάνουν:

- Καθαρή όραση απόστασης

- Καλή αντίληψη βάθους

- Μεγάλο οπτικό πεδίο

- Αποτελεσματικός συντονισμός των ματιών

Εάν οι οπτικές δεξιότητες δεν είναι επαρκείς, το παιδί μπορεί να συνεχίσει να έχει κακή απόδοση. Η διόρθωση προβλημάτων όρασης με γυαλιά ή φακοί επαφής ή ένα πρόγραμμα ασκήσεων ματιών που ονομάζεται θεραπεία όρασης μπορεί να διορθώσει πολλά προβλήματα όρασης, να ενισχύσει τις δεξιότητες όρασης και να βελτιώσει την απόδοσή του.

Η προστασία των ματιών θα πρέπει επίσης να αποτελέσει βασική μέριμνα, ιδίως σε ορισμένα αθλήματα υψηλού κινδύνου. Χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από τραυματισμούς στα μάτια που σχετίζονται με τον αθλητισμό κάθε χρόνο και σχεδόν όλα μπορούν να προληφθούν χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο όλα τα παιδιά να φορούν κατάλληλα, προστατευτικά γυαλιά όταν παίζουν αθλήματα.

Τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής φυσικά είναι απαραίτητα αλλά δεν αντικαταστούν τα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά. Οι αθλητές πρέπει να χρησιμοποιούν αθλητικά γυαλιά που είναι προσαρμοσμένα για να προστατεύουν τα μάτια ενώ παίζουν το συγκεκριμένο άθλημα. Ο οπτομέτρης σας μπορεί να συστήσει συγκεκριμένα αθλητικά γυαλιά για να παρέχει το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας.

Είναι επίσης σημαντικό για όλα τα παιδιά να προστατεύουν τα μάτια τους από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία στο φως του ήλιου. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών σε εξωτερικούς χώρους και μερικά ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά για τον αθλητισμό μπορούνμνα συμβάλουν στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

πηγή Lenshop.gr

https://lenshop.gr/post/158-paidiki-orasi-ti-prepei-na-prosechete