Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ



«Πάσι πρόξενος καλών ανθρώποις γέγονεν ο θείος λόγος σου»

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Αυτός, ο ολυμπιονίκης του πνεύματος, ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, δεν είναι σκιά του παρελθόντος, ζει τώρα και για πάντα στον ουρανό, πρεσβεύοντας για μας. Μάς απλώνει το χέρι να αθλήσουμε κι εμείς στο πνευματικό στάδιο, με αυταπάρνηση και υπομονή, με ταπείνωση και πίστη, για να κερδίσουμε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας στη βασιλεία του Χριστού.

«Η...




φωταυγής σου και φωσφόρος πανήγυρις νυν επέστη, πάντας καταυγάζουσα, σοφέ Διονύσιε». Προβάλλουμε και τιμούμε τον Άγιο, τον βίο του, τον αγώνα, την άσκηση, τους άθλους και τα θαύματά του, για να διδαχθούμε, να εμπνευστούμε, να στηριχτούμε στον προσωπικό μας αγώνα, ακολουθώντας τα ίχνη του, τον τρόπο ζωής του.

Διότι ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω είναι δυνατό πρότυπο για μίμηση στη ζωή μας. Μάς δείχνει πως ο Χριστός μπορεί να γίνει η ζωή μας.

  Διαπιστώνουμε, σήμερα, ότι η δήθεν πολιτισμένη εποχή μας στερείται από ηρωικά και μεγάλα πρότυπα, από υψηλά οράματα και από αληθινούς οδηγούς που μπορούν να καθοδηγούν τους ανθρώπους. Δυστυχώς, η εποχή μας είναι πτωχή σε μορφές που να αποτελούν φωτεινούς οδοδείκτες και πνευματικούς φάρους στη ζωή.

Η βιωτή του Αγίου Διονυσίου είναι πορεία προς την αρετή με το θείο μεγαλείο της και την ακατάβλητη έλξη, φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο νικούμε την αμαρτία. Ο Άγιος αποτελεί φωτισμένο υπόδειγμα πίστεως και ζωής, τουτέστιν ολοκληρωτικής εμπιστοσύνης στον Θεό. Αποτελεί πρότυπο πνευματικού αγώνα, Ορθόδοξου ήθους και θεάρεστης ζωής.

«Λιμήν σωτηρίας η ση Μονή, εν όρει Ολύμπου, καθοράται πανευπρεπώς, τοις χειμαζομένοις, εν τοις δεινοίς του βίου ...»

23 Ιανουαρίου 2018. Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ως εκλεκτό τέκνο της Εκκλησίας, μάς καλεί, και μάς παρακινεί, να τον μιμηθούμε. Ζητώντας τις πρεσβείες του Αγίου, ας συγκινήσει τις καρδιές μας το ιδανικό της αγιότητας, ας πάρουμε την απόφαση που μας λείπει και ας αγωνιστούμε με φιλοτιμία αιτούμενοι τη χάρη του Θεού.