Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Έσπασε το θερμόμετρο από το ψύχος στο «πιο κρύο χωριό της Γης»! Το παγωμένο Οϊμιάκον της Σιβηρίας και οι…. -62 βαθμοί Κελσίου!


Ένα χωριό στη ρωσική Σιβηρία που μετρά συνεχώς ρεκόρ στις χαμηλές θερμοκρασίες είχε εγκαταστήσει ένα μεγάλο ηλεκτρονικό θερμόμετρο για να προσελκύει ακόμα περισσότερους τουρίστες.

Το... 

 
 
 
Το λένε εξάλλου το «πιο κρύο χωριό της Γης» και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του πολικού ψύχους.

Το Οϊμιάκον είναι σπίτι για 500 σκληραγωγημένους νοματαίους και παραμένει δημοφιλής σταθμός για καραβάνια με ταράνδους ήδη από τη δεκαετία του 1920.

Κι αν στην Ανταρκτική σημειώνονται ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκεί δεν ζει μόνιμα κανείς, όπως στο Οϊμιάκον δηλαδή που οι κάτοικοι υπομένουν το αρκτικό ψύχος.



Ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός έχει καταγράψει ακόμα και -59 βαθμούς Κελσίου, οι ντόπιοι ωστόσο ορκίζονται ότι έχουν δει το θερμόμετρο να πέφτει ακόμα και στους -67 βαθμούς. Και μάλλον δεν λένε ψέματα, καθώς στο Οϊμιάκον έχει καταγραφεί η χαμηλότερη ποτέ θερμοκρασία σε ανθρώπινο οικισμό, αυτοί οι -67,7 βαθμοί Κελσίου που άγγιξε ο υδράργυρος το 1933.

Το χωριό είχε εγκαταστήσει πέρυσι ένα μεγάλο ψηφιακό θερμόμετρο, το οποίο κατάγραψε το πρόσφατο -62, αν και μετά σταμάτησε να λειτουργεί, θύμα κι αυτό του πολικού κρύου. Κι έτσι δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να έπεσε ακόμα περισσότερο. «Έσπασε επειδή παραείχε κρύο», έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Siberian Times». Και μετά κυκλοφόρησε κι αυτή η φωτογραφία που σε κάνει να τρέμεις από το κρύο βλέποντάς τη και μόνο!

Όσο για το όνομα του χωριού, σημαίνει «εκεί που το νερό δεν παγώνει ποτέ», καθώς το Οϊμιάκον έχει αρκετές θερμές πηγές. Η ζωή παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολη και απαιτητική, αφού όπως μας λένε οι ντόπιοι είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους αναμμένα όλη μέρα, αλλιώς δεν ξαναπαίρνουν μπροστά…