Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας - 10 χρόνια προσφοράς


Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Είναι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι εξήντα (3.460) οι συμπολίτες μας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, που εδώ και δέκα (10) ολόκληρα χρόνια προσφέρουν...





τις υπηρεσίες τους και αλληλεγγύη, όχι μόνο σε μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Είναι σεμνοί, αφανείς, και αποφεύγουν τη δημοσιότητα, εξάλλου ποτέ δεν είδαμε κάποια αφίσα ή διαφήμιση τους. Αυτά όμως που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν είναι πραγματικά εκπληκτικά και απίστευτα.

Πρώτα – πρώτα λειτουργούν απόλυτα δημοκρατικά, σε επιμέρους αυτόνομες Ομάδες, ανοιχτές στον καθένα, και παίρνουν τις αποφάσεις τους δημόσια ύστερα από ισότιμες προτάσεις και διάλογο.





Οι ομάδες που έχουν συγκροτήσει παράγουν έργο ακόμα και σε τομείς όπου απουσιάζει η πολιτεία. Να αναφέρουμε μερικές από αυτές:

  • Κοινωνικό Ιατρείο
  • Κοινωνικό Φαρμακείο
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο
  • Χωρίς Μεσάζοντες
  • Πυροπροστασία Ολύμπου και Πιερίων
  • Σεμινάρια, ομιλίες, προβολές
  • Αγώνες για τα διόδια
  • Αγώνες για το νερό, για τις ανεμογεννήτριες, τον Πέλεκα
  • Συμπαράσταση στους πρόσφυγες
  • Ενίσχυση τοπικών παραγωγών και ποικιλιών
  • Διαγωνισμός Ηλεκτρονικού Διηγήματος
  • Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου.

Κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή προμηθεύουν με τρόφιμα, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη σε πάνω από 500 άπορες οικογένειες του νομού μας.

Το κοινωνικό τους φαρμακείο το ζηλεύουν ακόμα και μεγάλα φαρμακεία, έχει χιλιάδες φάρμακα και ιατρικά σκευάσματα, μάλιστα τροφοδοτούν τακτικά και το νοσοκομείο μας, καθώς επίσης και άλλες μονάδες ιατρικής περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα μέσω ενός σύγχρονου προγράμματος καταγραφής και αποστολής.
Σε τακτικά διαστήματα φαρμακοποιοί της πόλης μας μαζί με εθελοντές κάνουν διαλογή των φαρμάκων, έλεγχο της ημερομηνίας λήξης τους και οργανωμένη καταχώρηση και αποθήκευση.



Αυτήν την εβδομάδα η Ομάδα “Χωρίς Μεσάζοντες” θα κάνει ακόμα μια διανομή. Συγκεκριμένα την ερχόμενη Κυριακή το πρωί στο πάρκινγκ των δικαστηρίων Κατερίνης θα διατεθούν κιτρινόσαρκες πατάτες Νευροκοπίου στην εκπληκτική τιμή 0,25 ευρώ/κιλό. Πριν λίγες μέρες στον ίδιο χώρο έγινε μια άλλη διανομή 19 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη μισή τιμή (!).

Η λέξη “διανομή” δεν δείχνει τίποτα από την όλη δράση της ομάδας, που προηγείται κάθε διανομής, τις επαφές με τους παραγωγούς, την εξασφάλιση της ποιότητας με επίσημα πιστοποιητικά χημείου πριν και μετά τη διανομή, την προκήρυξη της διανομής, τη μεταφορά και το στήσιμο της γραμματείας και των πάγκων, τις καταστάσεις των εκατοντάδων δικαιούχων συμπολιτών μας κ.ά.

Οι άνθρωποι αυτοί, την ώρα που εμείς, Κυριακή πρωί ώρα 7 χουζουρεύαμε στο κρεβάτι ή δεν είχαμε ξυπνήσει ακόμα, ήταν εκεί και επί ώρες έφαγαν όλο το κρύο κατά τη διανομή του ελαιόλαδου επειδή τη μέρα εκείνη έριχνε χιονόνερο και φυσούσε παγωμένος αέρας. Το καλοκαίρι, αντίθετα, υποφέρουν από τη ζέστη και τον καύσωνα.

Υπενθυμίζουμε ότι η διανομή της πατάτες είναι επετειακή, γιατί συμπληρώθηκαν έξι (6) χρόνια από εκείνη την πρώτη, που ονομάστηκε “Κίνημα της πατάτας” και έκανε γνωστή και πρωτοπόρο την Κατερίνη σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.




Μια άλλη δράση σε εξέλιξη της Ε.Ο.Δ.Ν.Π. είναι ο Διαγωνισμός Ηλεκτρονικού Διηγήματος, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η Ομάδα που την οργανώνει και η Κριτική Επιτροπή απαρτίζονται από εκλεκτούς εκπαιδευτικούς και συγγραφείς του νομού μας, τα δε διηγήματα που συμμετείχαν μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 600 (!).
Η Ομάδα αυτή οργανώνει επίσης κι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, Ορθής Χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, δανειστική βιβλιοθήκη για νηπιαγωγεία με 4.000 τόμους κ.ά.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπάρχουν όλο το χρόνο, με ομιλίες, προβολές και σεμινάρια.

Μια άλλη σταθερή δράση τους είναι η πυροπροστασία του Ολύμπου και των Πιερίων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου κάνουν 8ωρες βάρδιες από την Έλαφο μέχρι τους Νέους Πόρους.

Έχουν δώσει αγώνες για τον Πέλεκα, τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια και τα διόδια στο Αιγίνιο και τη Λεπτοκαρυά. Την τελευταία φορά στα διόδια Λεπτοκαρυάς μηνύθηκαν για διατάραξη συγκοινωνιών κλπ. Τους πήγαν στο δικαστήριο, έγινε κανονική δίκη και ευτυχώς αθωώθηκαν.




Οι περισσότεροι ίσως τους ξέρουμε από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου, που οργανώνουν επί ένα μήνα κάθε Δεκέμβριο στον Καπνικό Σταθμό δίπλα στα δικαστήρια. Κι όχι μόνον εμείς, αλλά κι από όλη την Ελλάδα, ακόμα και το εξωτερικό. Το επισκέπτονται και απολαμβάνουν τη μαγεία του πάνω από 50.000 κόσμος – ανάμεσα σ’ αυτούς και όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού μας και πολλά από γειτονικούς νομούς. Ακόμα και πρόσφυγες, για τους οποίους στον ξυλόφουρνο οι γυναίκες μαγειρεύουν εξαιρετικές νοστιμιές και γλυκά.
Έχουν φτιάξει με τα χέρια τους μέσα στον Καπνικό Σταθμό τη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή του νομού 165 τετραγωνικών μέτρων! Εκεί έγινε το πρόσφατο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων του νομού μας, όπου τραγούδησαν οι χορωδίες, εκεί όπου μας μάγεψαν μεγάλα θεατρικά και μουσικά συγκροτήματα – ανάμεσα σ’ αυτά η Πολυτονική Ορχήστρα Κατερίνης με τον Λιμπανοβνό, η Εστία Πιερίδων Μουσών, εξέχοντες τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως Μαρία Δραγασιά, Κώστας Καψάλης, Ζωή Ανδρικοπούλου, Κέλλυ Καλαϊτζίδου, Μαρίκα Φωτοπούλου, η 21μελής Κομπανία Νέου Κεραμιδίου, ο Νίκος Πολυζόπουλος, Γιώργος Αμανατίδης, Ανδρέας Ζιάκας, ο Λευτέρης και Μπάμπης Ραφαηλίδης, ο Νίκος Γκανάς και η Χριστίνα Γεωργιάδου, ο Γιάννης Μπαρμπέρης με το σαξόφωνο του, ο Σωκράτης Γκουρομέτσιος, Νίκος Κατσαμάγκας, Θανάσης Κιτσούλης, Γιώργος Στοφορίδες, Θάνος Κουλιανόπουλος, Μαριάννα Δημούση, Άννα Δρανίδου, Σωτήρης Τζήκας, Ιπποκράτης Βέργας, Φώτης Περώνης, Ιωάννα και Φτεργιώτης, Βαλάντης Δάφκος, Ερμής Σουλτανόπουλος, Κωνσταντίνα Αργυρίου, Πάρης Γάτσιος, κ.ά.

Να μη ξεχνάμε και τους μεγάλους λαϊκούς ερμηνευτές, όπως πρόσφατα η Γλυκερία με την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου, με τους Δήμητρα Αντωνακούδη, Φιλιώ Σέρβου, Βασίλη Τσαχουρίδη και Νίκο Πατρή, που μας χάρισαν αξέχαστες στιγμές.

Κι όλα αυτά δωρεάν, χωρίς εισιτήριο! Μόνο με μερικά κιλά τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο ή φάρμακα που μας περισσεύουν για το κοινωνικό φαρμακείο.

Πέρσι και πρόπερσι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό το επισκέφτηκαν πολλά ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία, διαφήμισαν και προέβαλαν την Κατερίνη.
Επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Αγγλία και την Ιρλανδία  ήλθαν εθελοντές και προσέφεραν υπηρεσίες – και μεγάλη ποσότητα σοκολάτες Βρυξελλών για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Είναι να απορεί κανείς και να θαυμάζει αυτούς τους αφανείς ανθρώπους που καταφέρνουν τόσα πολλά χωρίς χρήματα, χωρίς καμία επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια από τον Δήμο μας ή την πολιτεία.

Κάτι που δεν φαίνεται αλλά δείχνει την προσφορά και τις θυσίες τους είναι ότι επί 2 μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο) με βάρδιες στήνουν το Χωριό (τα 12 ξύλινα σπιτάκια, το λούνα παρκ, την παραμυθούπολη, το φούρνο, το δέντρο, τη φάτνη, τον στολισμό, τις ηλεκτρολογικές κλπ. εγκαταστάσεις), κι άλλο ένα μήνα τον Ιανουάριο τα ξεστήνουν.

Πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Διασωστική Ομάδα Νομού Πιερίας, το Δασαρχείο, την Ποδηλατική Απόδραση και τους Γιατρούς του Κόσμου.
Κυρίως όμως, να τονίσουμε την γενναιόδωρη προσφορά 185 επιχειρήσεων του νομού μας, οι οποίες, αφού σαν ομάδα δεν δέχονται ούτε διαχειρίζονται χρήματα, τους εμπιστεύονται, τους έχουν αγκαλιάσει και προσφέρουν όλα τα υλικά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για τις διάφορες δράσεις τους.

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας. Συμπολίτες μας με αγάπη και προσφορά στον συνάνθρωπο.

Μπορεί κανείς να πάρει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς στην ιστοσελίδα www.otoposmou.gr
(Εκεί όπου είναι και οι φόρμες για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες για πατάτες την ερχόμενη Κυριακή).