Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Συγκινημένη η κόρη του αείμνηστου Ελευθέριου Ελευθεριάδη για την τιμή του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης προς τον πατέρα της - ΒΙΝΤΕΟ


Το πρώτο θέμα ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η Ανέγερση προτομής προς τιμή του Ελευθερίου Ελευθεριάδη, ύστερα από αίτημα των Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου Κατερίνης με εισηγητή τον δήμαρχο Σάββα Χιονίδη. Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν και η κόρη του αείμνηστου Ελευθέριου Ελευθεριάδη,  Συμέλα Ελευθεριάδου, η οποία πήρε το λόγο εμφανώς συγκινημένη.
Το... 





δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετηθεί η προτομή στην πλατεία της οδού 19ης Μαΐου, δίπλα στο άγαλμα του Πόντιου Μαχητή.







 ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης (Λαραχανή Ματσούκας Πόντου, 1910 - Τραπεζούντα, 16 Αυγούστου 1988) ήταν Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας, ποντιακής καταγωγής. Διετέλεσε βουλευτής Πιερίας με την ΕΠΕΚ το 1952 και με τη ΝΔ το 1974 και 1977. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντιακών Σωματείων (Π.Ε.Π.Σ.). Ήταν επίσης ιδρυτικό στέλεχος του Ιερού Πανελλήνιου Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά, στο Δ.Σ. του οποίου μετείχε ενεργά ως το 1987. Συνέγραψε λαογραφικά και θεατρικά έργα στην ποντιακή γλώσσα και στη δημοτική. Πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τιμήθηκε για την ανδρεία του με τον πολεμικό σταυρό.