Με τίτλο η Ελλάδα είναι έτοιμη να τελειώσει με τα μνημόνια. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν, σε άρθρο του ο Economist μιλά για ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως...
αναφέρει από τη μία πλευρά το αφήγημά του για οικονομική επιτυχία έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και η καθαρή έξοδος δεν είναι εφικτή, ενώ από την άλλη η κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη με τριγμούς λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων στους χειρισμούς όσον αφορά σε εθνικά θέματα.
Όσον αφορά στην οικονομία, το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν βελτιωθεί και αυτό οφείλεται στο ότι η Αθήνα είναι πιθανό να ολοκληρώσει έγκαιρα και με περισσευούμενα κεφάλαια το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Άλλος λόγος είναι ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αν και πιο αργά από ό,τι είχε προβλεφθεί.
Από το άρθρο δεν λείπουν ωστόσο οι αναφορές στις πιέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό, επισημαίνοντας τον κίνδυνο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ. Υπογραμμίζει δε, ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, αλλά και στο ότι έχει διαρραγεί το κοινό μέτωπο όσον αφοπά στη διαχείριση των προκλήσεων της Τουρκίας και των διεκδικήσεων στο Αιγαίο.
Ο Economist αναφέρει πως ο Τσίπρας ήλπιζε πως η υπόθεση Novartis και η παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων σε προανακριτική επιτροπή θα τραβούσε λίγο την προσοχή από τα προβλήματα αυτά. Ωστόσο το σκάνδαλο δεν κατάφερε να προσφέρει στήριξη, μετά τις εξοργισμένες αντιδράσεις των κατηγορούμενων και τις ανησυχίες για κυβερνητική επιρροή στο δικαστικό έργο.
Το αφήγημα του Τσίπρα για οικονομική επιτυχία σύμφωνα με το περιοδικό ,έχει αρχίσει να ξεφτίζει.
«Η οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό μόλις 1,4%, έναντι 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος έχει ήδη υποβαθμιστεί σε περίπου 2%. Οι ελπίδες του πρωθυπουργού για μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο δείχνουν μη ρεαλιστικές. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει το αφορολόγητο όριο και να προβεί σε νέες περικοπές συντάξεων το 2019. Μια συμφωνία με την ΕΕ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που αναμένεται να κλείσει τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει μια σειρά από όρους για την διατήρηση των μεταρρυθμίσεων, χωρίς πισωγυρίσματα».
enikonomia