Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Προβληματισμός για τα εμπορικά σήματα με τον όρο «Μακεδονία»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Σε εγρήγορση για το θέμα καλεί ο ΣΕΒΕ

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις «τάξεις» των εξωστρεφών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και πανελλαδικά, για το ζήτημα της χρήσης του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στα trademarks και στα brands πολλών προϊόντων, τα οποία πωλούνται στις διεθνείς αγορές.
Όπως...



επισήμανε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, είναι βασικό ζήτημα της σχετικής συμφωνίας με το γειτονικό κράτος το θέμα των Μακεδονικών προϊόντων, καθώς υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια διαμάχες σε διεθνές επίπεδο για την ονομασία προϊόντων, που προέρχονται από επιχειρήσεις των Σκοπίων.

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναρωτήθηκε τι θα συμβεί στην ονομασία ειδών όπως οι Μακεδονικές πιπεριές ή άλλα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, χαλβάς κα), τα οποία παράγουν Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας πως ο ΣΕΒΕ θα επιδιώξει να συμμετάσχει στην επιτροπή, η οποία θα δημιουργηθεί για να διευθετήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τα Σκόπια το ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προωθούμενη συμφωνία με όσα δεδομένα της έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά δεν είναι καλή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει κατάχρηση του όρου Μακεδονία από προϊόντα της γείτονος στις διεθνείς αγορές.

«Πολλά μέλη μας εξάγουν προϊόντα με την Μακεδονική ταυτότητα και το Μακεδονικό όνομα» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και είπε ότι δεν μπορεί από μόνο του κάθε προϊόν να δίνει την «μάχη» της κατοχύρωσης της ονομασίας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά χρειάζεται να υπάρχει μία συλλογική διευθέτηση της κατάστασης.

Ο ΣΕΒΕ στις 21 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει στο ξενοδοχείο Μακεδονία-Παλλάς το 6ο Συνέδριο Export Summit με θέμα “The digital e–ra, Business on the move, Exports in the fast lane”.

Μετά τις πέντε ιδιαίτερα επιτυχημένες προηγούμενες διοργανώσεις του, το φετινό συνέδριο έχει στόχο να ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αποτελώντας βασικό αναπτυξιακό εργαλείο στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η θεματολογία του Συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της ψηφιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και φορείς να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε ζητήματα νέων τεχνολογιών.

Όπως ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και το ψηφιακό επιχειρείν. Είναι μονοψήφιο το ποσοστό των επιχειρήσεων που ασχολείται με το ψηφιακό επιχειρείν».

Να σημειωθεί ότι στο δείπνο λήξης του συνεδρίου Export Summit VI ομιλητής θα είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα: «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα για την Ελλάδα του Αύριο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || ddiamantidis@gmail.com