Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Για τα «πανηγύρια»


Φανή Πατρή
Ιατρός, Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ

Ως κύμβαλο αλαλάζον η συγκυβέρνηση 

1. Πανηγυρίζει για 10 έτη παράταση του δανείου EFSF.
Το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε αντίστοιχη 10 έτη επιμήκυνση, με διαγραφή χρέους 132 δις (PSI τον Μάρτιο και την επαναφορά των ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2012). Τότε ο κ.Τσίπρας μιλούσε για "ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε" και ζητούσε διαγραφή χρέους. Όχι μόνο διαγραφή δεν πέτυχε, αλλά έφερε ένα νέο 4ο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση, από το 2018 έως και το 2022, το οποίο περιλαμβάνει:






-Μείωση του αφορολόγητου.
-Περικοπές συντάξεων.
-Πλήρη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και του ΕΚΑΣ.
-Σκληρή λιτότητα με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 κ 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι και το 2060.
-Αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
-Αύξηση εισφορών για τους αγρότες.
-Υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη.
-Τριμηνιαία εποπτεία όμοια με την υφιστάμενη μνημόνιακη μέχρι και το 2022.

2. Πανηγυρίζουν για την εκταμίευση των 15 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει το σύνολο των πόρων 85 δις ευρώ,που είχε δεσμευτεί η Τρόικα στο 3ο μνημόνιο, ενώ επέβαλλε πολλαπλάσια από τα αρχικώς προβλεπόμενα σκληρά μέτρα λιτότητας. Από τα 15 δις ευρώ της δόσης,τα 9,5 θα πάνε για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και τα 5,5 δις ευρώ για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων. Ούτε 1 ευρώ δεν θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.

3. Πανηγυρίζει για επιστροφή κερδών της Ε.Κ.Τ και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δις που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες η 8 εξαμηνιαίες δόσεις.
Τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών ειναι 13 δις. Η επιστροφή αυτών είχε ξεκινήσει επί ΝΔ τη διετία 2013-2014 και σταμάτησε το 2015, λόγω της περήφανης διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Καμμένου.Ενω δικαιούμασταν 9,3 δις ευρώ,θα επιστραφούν στην Ελλάδα μόλις 4,8 δις ευρώ.

4. Πανηγυρίζει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα.
Δεν υπάρχει ρητή αναφορά για τον επιθυμητό λόγο χρέους προς Α.Ε.Π. Αντίθετα, στη συμφωνία του 2012 υπήρχε σαφής αναφορά,ότι το χρέος θα πρέπει να ανέρχεται περί το 110% του Α.Ε.Π το 2022. Μάλιστα το Δ.Ν.Τ. στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) τον Ιούνιο του 2014 προέβλεπε ότι το αυτό θα ανέλθει στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022 (Fiscal Monitor, Απρίλιος 2014). Φέτος, το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι το χρέος θα προσεγγίσει στο 168,7% του ΑΕΠ το 2022. Δηλαδή, πάνω από 50 μονάδες του Α.Ε.Π. υψηλότερο εξαιτίας της καταστροφικής διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

5.Πανηγυρίζει για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το Δ.Ν.Τ. δεν επιβεβαίωσε ότι με αυτά τα μέτρα το χρέος θα είναι βιώσιμο, ενώ πριν αναλάβει ο κ. Τσίπρας οι εκθέσεις για τη χώρα μας το χαρακτήριζαν βιώσιμο. Αντιθετα το Eurogroup, δεσμεύεται να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του χρέους το 2032.

Το κόστος των «πανηγυρισμών» πολύ ακριβό!

-Παρέδωσαν «Μακεδονικό Έθνος» και «Μακεδονική γλώσσα στους Σκοπιανούς, καθώς και τη δυνατότητα να αποκαλούν εαυτούς «Μακεδόνες», ενώ εμείς απλά είμαστε μόνο Έλληνες.
-Έφεραν 4ο μνημόνιο.
-Δίχασαν τους πολίτες με ένα αχρείαστο, όπως παραδέχτηκε «κατόπιν εορτής» ο κ.Τσίπρας δημοψήφισμα.

Πλέον οι κινήσεις εντυπωσιασμού και παραπλάνησης του κ.Τσίπρα από τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας είναι προβλέψιμες.
Αναμενομένο ήταν, ότι θα φορέσει γραβάτα την χρονική στιγμή που σφίγγει ο κλοιός γύρω από την συγκυβέρνηση.
Όταν όμως γίνεσαι προβλέψιμος, παύεις να είσαι ενδιαφέρων. Και ο πολίτης γυρίζει την πλάτη στο θέαμα κ αναζητά τον άρτο.
Τον άρτον ημών τον επιούσιον. Την ουσία. Και η ουσία είναι στο χέρι μας. Στην ψήφο μας. Στην πολιτική αλλαγή.

Αξίζουμε καλύτερα!

Φανή Πατρή
Ιατρός,Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ