Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή


Από την Νάντια Αναγνωστή, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Η φλεγμονή είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και...  

 
 
 
 
 
 
αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε ασθένειες και τραυματισμούς.
Η χρόνια φλεγμονή είναι σημαντικός παράγοντας στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, στην αρθρίτιδα και στο άσθμα. Συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Wisconsin-Madison η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει ένα γενικό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Η μελέτη διερεύνησε την υπόθεση ότι το γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού επιθηλίου, εμποδίζοντας τις ενδοτοξίνες (προ-φλεγμονώδη μόρια που παράγονται από μικρόβια του εντέρου) να διασχίσουν στη ροή του αίματος.

Σε διάφορα σημεία της μελέτης, οι ερευνητές συγκεντρώσαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες (μετά από νηστεία) και αξιολόγησαν μια ποικιλία βιοδεικτών, κατάλληλων για να μετρήσουν την έκθεση σε ενδοτοξίνη και τη φλεγμονή.

Όπως περιγράφεται στο βρετανικό περιοδικό Nutrition, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ μερικοί από τους βιοδείκτες παρέμειναν σταθεροί με την πάροδο του χρόνου, εκείνοι που κατανάλωναν γιαούρτι σημείωσαν σημαντικές αλλαγές σε ορισμένους βασικούς δείκτες, όπως ο TNF-a παράγοντας που πυροδοτεί την φλεγμονή.

Άρθρο στο Journal of Nutrition επικεντρώθηκε σε μια διαφορετική πτυχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπεριέλαβαν ένα υπερθερμιδικό γεύμα στην αρχή και στο τέλος της ένατης εβδομάδας της διατροφικής τους παρέμβασης. Κύριος στόχος της παρέμβασης ήταν οι επιδράσεις στο μεταβολισμό του ατόμου, ξεκινώντας με μια μερίδα γιαούρτι και στη συνέχεια ακολουθούσε ένα μεγάλο γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Και για τις δύο παρεμβάσεις, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι το γιαουρτιού 'ως ορεκτικό' βελτίωσε ορισμένους βασικούς βιοδείκτες της έκθεσης σε ενδοτοξίνη και της φλεγμονής.

Επίσης, βοήθησε στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης στους παχύσαρκους συμμετέχοντες, επιταχύνοντας τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας.

Ο Ruisong Pei, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Wisconsin-Madison αναφέρει ότι 'Η κατανάλωση 8οz (=227 γραμμάρια) γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών πριν από το γεύμα βελτιώνει τον μεταγευματικό μεταβολισμό και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών'.