Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Κυβερνητική κατάρρευση στις επόμενες εκλογές: Μέχρι 60 βουλευτές θα εκλέξει η νυν κυβέρνηση των 154 εδρών


Μόνο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο δεν αποδεικνύεται το 2018 για τον ΣΥΡΙΖΑ με τις όλες τις τάσεις που εξάγονται από τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν την σταθερή πτώση, του κυριότερου κυβερνώντος κόμματος. Η ΝΔ παρουσιάζει σημαντική αύξηση των ποσοστών της, φλερτάρει με την αυτοδυναμία, δεν την έχει όμως εξασφαλισμένη.

Στα...
  


υπόλοιπα κόμματα το ΚΙ.ΝΑΛ αγωνίζεται για την τρίτη θέση, αλλά η Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται πολύ δύσκολος αντίπαλος και δεν φαίνεται να τη χάνει. Το ΚΚΕ παραμένει στα «παραδοσιακά» ποσοστά του, ενώ ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και λοιποί, βλέπουν, δεν βλέπουν Βουλή ,με έμφαση στο τελευταίο.

Με βάση όλα τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως η ΝΔ θα εκλέξει από 140 έως και 152 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ από 50 έως 60 το μάξιμουμ και σε καμία έρευνα δε φαίνεται ότι μπορεί να φτάσει παραπάνω ακόμη και σε αυτές της φιλικής Kapa Research.

Να σημειωθεί από τις έρευνες οι περισσότερες έχουν γίνει πρωτού «φουσκώσει» το Σκοπιανό,το όποιο έχει πιέσει δημοσκοπικά την κυβέρνηση από οποιοδήποτε άλλο μείζον θέμα της εσωτερικής πολίτικης σκηνής.

Η εκλογική αυτή κατάρρευση έχει επαναληφθεί μόνο με το ΠΑΣΟΚ μεταξύ των εκλογών του 2009 και του Μαΐου του 2012,ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Η ΧΑ, μπορεί να φτάσει και τους 22 βουλευτές, ενώ ας σημειωθεί ότι γενικώς το δημοσκοπικό σύστημα της δίνει από 1 έως 1,5% λιγότερο από την πραγματική δύναμή της.

Το ΚΙΝΑΛ εάν κινηθεί στα ίδια ποσοστά θα παίξει μεταξύ 17 και 20 βουλευτών, αν όμως μπορέσει να επιβεβαιώσει ότι θα αποτέλεσει αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο τότε, υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τους 25 βουλευτές, βγαίνοντας τρίτο κόμμα.

Όλα τα παραπάνω να σημειωθεί πως ισχύουν με τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο.

Σε ότι αφορά τα λοιπά κόμματα (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) αντιμετωπίζουν σοβαρό εσωτερικό συστημικό πρόβλημα κάτι που δε θα τους επιτρέψει να εμφανίσουν άλλα ποσοστά πλην αυτών που εξάγονται από τις έρευνες.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων από τρεις εταιρείες την Pulse,την Kapa Research και την MRB όπως διαμορφώνονται στο τελευταίο διάστημα από τον Μάρτιο. Οι εκλογές αργούν (σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων), αλλά το εκλογικό σώμα βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η ΝΔ διατηρεί σταθερό το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το ερώτημα είναι που θα κάτσει αυτό, το 2019.

Η εταιρεία Pulse

Στις 15 Μαρτίου η εταιρεία Pulse έδινε στη ΝΔ 31,5%, δέκα μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λάμβανε το 21,5%.

Τρίτο όμμα ήταν το ΚΙΝ.ΑΛ αλλά πριν το διαζύγιο με το Ποτάμι, με 8,5% και μόλις με 0,5% μπροστά από την Χρυσή Αυγή. Στην 5η θέση το ΚΚΕ με 6% ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπέρναγε το 3% με τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων να βρίσκονταν στο 2%.

Η επόμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιήθηκε 25-26 Ιουνίου επιβεβαίωνε τα παραπάνω. Έτσι η ΝΔ με αυξανόμενο πλεονέκτημα συγκέντρωνε 34% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ και με τα υπόλοιπα κόμματα μεμ ια μικρή διόρθωση στην τρίτη θέση τα ποσοστά τους να κυμαίνονται ΧΑ με 7,5%,ΚΙΝ.ΑΛ με 7%, ΚΚΕ 6% και εκτός Βουλής Ποτάμι (1,5%), ΑΝΕΛ (1,5%), και Ενωση Κεντρώων (2%).

Αξιοσημείωτη είναι πάντως, στη δημοσκόπηση η απόδοση του νεοεμφανιζόμενου Ελληνική Λύση με 2%.

Στην επόμενη δημοσκόπηση που γνωστοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων μίκρυνε στις 9,5 μονάδες έναντι 12,5 της προηγούμενη δημοσκόπησης.

Στα υπόλοιπα κόμματα Χρυσή Αυγή 7%, ΚΙΝΑΛ 6,5%, ΚΚΕ 5,5%. Ένωση Κεντρώων 2%, όσο και η Ελληνική Λύση, ενώ Ποτάμι και ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν από 1,5% και από 1% ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τέλος στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ φτάνει τη διψήφια διαφορά με 33,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.



Οι έρευνες της ΚΑΠΑ Research

Η επόμενη εταιρεία η ΚΑΠΑ Research σε δημοσκόπηση των αρχών Απριλίου αν και πιο συντηρητική στα ποσοστά εμφάνιζε την ίδια περίπου εικόνα.

Δηλαδή πρώτη ΝΔ δεύτερο το ΣΥΡΙΖΑ, Τρίτη η ΧΑ, τέταρτο το ΚΙΝΆΛ και πέμπτο το ΚΚΕ.

Έτσι σε δημοσκόπηση των αρχών του περασμένου Απριλίου η ΝΔ είχε 21,6%,ο ΣΥΡΙΖΑ 17,2%, ΧΑ και ΚΙΝΑΛ με 7,8%, και 6,3% για το ΚΚΕ, 2,5% οι ΑΝΕΛ, 2,3% η Ένωση Κεντρώων, 1,5% η Λαϊκή Ενότητα, 1,7% η Ελληνική Λύση, 1,4% Πλεύση Ελευθερίας και ΛΑΟΣ, 1,2%

Στην επόμενη δημοσκόπηση για τον Ιούλιο, η διαφορά από 4,4 μονάδες ανέβηκε στις 5,5 με τη ΝΔ να συγκέντρωνε 23,3% ο ΣΥΡΙΖΑ 17,8%, η ΧΑ 8,7%, το ΚΙΝ.ΑΛ 6,9% και το ΚΚΕ 5,7%.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση στις 19 Σεπτεμβρίου η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων έπεσε ξανά στο 4,9 με τη ΝΔ να λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου το 24,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19,8%.

Στην τρίτη θέση η βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,9% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,7% και το ΚΚΕ με 5,6%. Οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 2,5%, η Ένωση Κεντρώων ακολουθεί με 2,3%, η Λαϊκή Ενότητα 1,6%,το Ποτάμι με 1,3% και η Ελληνική Λύση 1,5%.

MRB

Οι διαφορές και τα ποσοστά μεγεθύνονται πάλι στις έρευνες της MRB. Η εταιρεία έδινε στις αρχές Ιουλίου προβάδισα της ΝΔ με 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκέντρωνε 31% ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, ενώ η άλλη σημαντική αλλαγή ήταν η "αποκαθήλωση" της ΧΑ από την τρίτη θέση έναντι του ΚΙΝΑΛ με 8,9% για το τελευταίο και 7,1% για την πρώτη. Στα άλλο κόμματα το ΚΚΕ 5,8%, η Ένωση Κεντρώων 2,9%,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,8% και η Ελληνική Λύση 1,1%.



Τλελος στην έρευνα της ίδιας εταιρείας το Σεπτέμβριο η ΝΔ συγκεντρώνει 30,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1%,το ΚΙΝΑΛ,6,5%, η ΧΑ 6%,το ΚΚΕ 5,9% και εκτός Βουλής σύμφωνα με την έρευνα πάντα Ένωση κεντρώων με 2,6%,ΑΝΕΛ με1,5%,ενώ η Ελληνική Λύση με 1,3%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%και εξαφανισμένο το Ποτάμι με 1%.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή η ΝΔ μπορεί μεν να προηγείται, αλλά ακόμη ψάχνει τη δυναμική (και είναι άγνωστο εάν τη βρει) που θα τη φέρει σε ασφαλή απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάζει μια ελαφρά ανάκαμψη στα ποσοστά του.

Ο χρόνος των εκλογών, το "τοπικό" πολιτικό "μικροκλίμα" που θα επικρατεί εκείνη την περίοδο θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Το ανησυχητικό είναι τι θα γίνει μετά, την Κυριακή των εκλογών εάν δεν γίνει δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης και η χώρα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Ανησυχητικό, γιατί τα κάθε λογής «κοράκια» από το εξωτερικό καιροφυλακτούν, και από τα δυτικά και από τα ανατολικά.