Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Μονοήμερες εκδρομές με βάση την Κατερίνη – Αμμουλιανή


Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό νησί – το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής. Έχει πολλές ακρογιαλιές με κατάλευκη άμμο και θάλασσες με διαυγή καταγάλανα νερά.

Έχει... 

μόνιμο πληθυσμό 600 κάτοικους. Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους. Από την Κατερίνη 
 
 
απέχει 200 χιλιόμετρα (μέσω Εγνατίας Οδού, έξοδος προς Σταυρό-Άγιο Όρος).

3 διόδια (Αιγινίου, Μαλγάρων, Ανάληψης).

Τα 25 χλμ. από Σταυρό μέχρι Ιερισσό είναι επαρχιακός δύσκολος με πολλές στροφές.

Στον Σταυρό μπορείς να κάνεις μια στάση κάτω από τα πλατάνια με τις καφετέριες δίπλα στη θάλασσα.

Θα περάσεις έξω από Ολυμπιάδα, Στρατώνι και μέσα από Ιερισσό, Νέα Ρόδα (όπου και η διώρυγα του Ξέρξη).

Συνδέεται με φεριμπότ με την απέναντι ακτή και την Τρυπητή (Τρυπητή - Αμμουλιανή 2 ναυτικά μίλια). Τα δρομολόγια είναι πυκνά και η διαδρομή τους μόνο 10-15 λεπτά. Εισιτήριο αυτ/του 10,50 επιβάτη 2.20.

Η Τρυπητή βρίσκεται 8 χλμ. πριν από την Ουρανούπολη.

Όπως μαρτυράει και το όνομά της έχει πολλές αμμουδιές με ρηχά ζεστά και καταγάλανα νερά. Όλες είναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

ΑΛΥΚΗ Βρίσκεται στην πίσω μεριά της Αμμουλιανής, που βλέπει προς τη Σιθωνία και μπορείς να πας με αυτοκίνητο. Είναι η πιο δημοφιλής εκτεταμένη αμμουδιά. Έχει ταβερνούλες και καφετέριες.

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Βρίσκεται μεριά που βλέπει προς την Ουρανούπολη Στο δρόμο και άλλες μικρές παραλίες.

ΔΡΕΝΙΑ Οι ντόπιοι τα λένε Γαιδουρονήσια και είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών σε απόσταση μικρότερη των δύο μιλίων. Μπορείς να πας με το καραβάκι που κάνει το δρομολόγιο καθημερινά, από την σκάλα της Ουρανούπολης (μπροστά στον Πύργο), ξεκινώντας από τις 10π.μ. έως τις 6μ.μ. ανά ώρα ή από την Αμμουλιανή (ρώτησε κάτω στο λιμάνι). Έχει ταβερνούλα για φαγητό και αναψυχή.

Το καραβάκι λειτουργεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεκινάει στις 12.00 το μεσημέρι, και επιστρέφει στις 18.00 το απόγευμα.

Από την Αμμουλιανή επίσης ξεκινάει εκδρομικό καραβάκι για την νότια πλευρά του Αγίου Όρους και αφού πάρει επιβάτες και από Ουρανούπολη παραπλέει τα μοναστήρια Δοχειαρρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονα (Ρωσσικό), Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρα, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγ.Παύλου (διάρκεια 4 ½ ώρες).

Τηλ. κοινότητας 23770 51208, λιμεναρχείου 23770 71248, Τρυπητής 23770 31376, Λιμεναρχείο Ουρανούπολης 2377071248.