Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Μονοήμερες εκδρομές με βάση την Κατερίνη – Μέτσοβο


Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Κάποτε, πριν γίνει η Εγνατία Οδός, το Μέτσοβο ήταν πολύ μακριά, δύσκολος δρόμος πάνω στα βουνά της Πίνδου (Κατάρα, πολλές στροφές κ.ά.). Σήμερα είναι πανεύκολο, 210 χλμ. από Κατερίνη, μόνο 2 ώρες. Δεν...    
 
 
 
 
 
 
είναι λίγοι εκείνοι που “πετάγονται” μέχρι το Μέτσοβο για φαγητό και δεν περιμένουν το χειμώνα για τα χιονοδρομικά του κέντρα.

Υψόμετρο 1.100 – 1.399 μ. στην πλαγιά του βουνού με τα έλατα.

Στην κεντρική πλατεία ταβέρνες και καταστήματα πώλησης των περίφημων γαλακτοκομικών (Μετσοβόνε, Μετσοβέλα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, πρόβειο γιαούρτι). Επίσης στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ.

Χειμώνα-καλοκαίρι οι ταβέρνες σερβίρουν χωριάτικη φασουλάδα και σπεσιαλιτέ κατσικάκι και αρνάκι στη σούβλα. Επίσης πίτες, γίδα βραστή, χυλοπίτες και ορεινό χωριάτικο λουκάνικο Μετσόβου.

 
 
 
Το ζαχαροπλαστείο ΝΟΥΣΙΑΣ εκτός από τα σιροπιαστά και το μυρμηγκάτο έχει και εξαιρετική σοκολατόπιτα – κάτι σαν σουφλέ σοκολάτας.
 
Πιθανό να συναντήσεις ντόπιους, κυρίως γυναίκες, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές.

 
 
 
Πάνω από 100 είναι οι εθνικοί και τοπικοί ευεργέτες με καταγωγή από το Μέτσοβο.

Ενδιαφέρον το Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα σε αρχοντικό σπίτι (τηλ. 2656041084), η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και ο Αβερώφειος Κήπος, ένα πολύ όμορφο μικρό πάρκο 10 στρεμμάτων με πολλά δέντρα, παιδική χαρά και τον ναό του Αγ. Γεωργίου.
 
 
 
Κοντά και το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, με νερόμυλους, γεφυράκια και καφε-αναψυκτήριο.

Το χειμώνα λειτουργούν τρία χιονοδρομικά κέντρα, το Καρακόλι, Πολιτσές και Ανήλιο ή Ζυγού (στα 2, 5 και 6 χλμ.).
 
Η Εγνατία Οδός έχει περίπου 50 τούνελ και 3 διόδια (Αιγινίου, Πολύμυλου, Μαλακάσι). Όριο ταχύτητας 130 χλμ/ω. Μετά τα Γρεβενά πινακίδες προειδοποιούν ενδεχόμενο να περάσουν αρκούδες.

 
 
 
Στο μέσο της διαδρομής, 10 χλμ. αφού περάσεις έξω από Γρεβενά, ο σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών STRATA (πάρκινγκ, βενζινάδικο, εστιατόριο, καφέ, τουαλέτες, Wi-Fi, πισίνα). Εδώ κάνουν στάση και τα λεωφορεία. Θα βρεις και προϊόντα μανιταριών από Γρεβενά.