Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Το μαγικό για να μη μαυρίζουν οι μπανάνες





Ο πρώτος -και ίσως ο μοναδικός- κανόνας που πρέπει να ξέρετε για τις μπανάνες και το πώς διατηρούνται καλύτερα είναι να αποφύγετε να τις βάζετε στο ψυγείο, ειδικά προτού ωριμάσουν.

Οι...  

μπανάνες είναι τροπικά φρούτα και, γενικά, τα τροπικά φρούτα δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης μπανάνας είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι στο ψυγείο, ειδικά όταν είναι ακόμα πρασινωπές και δεν έχουν ωριμάσει.

Αν βάλετε άγουρη μπανάνα στο ψυγείο θα μειώσετε την ικανότητα του καρπού να ωριμάσει και, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Chiquita Banana, «μπορεί να μην είναι σε θέση να επαναλάβουν τη διαδικασία ωρίμανσης ακόμα και αν επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου».

Και θέλετε να δώσετε στην μπανάνα σας την ευκαιρία να ωριμάσει, διαφορετικά, θα γίνει ένας πράσινος, αμυλούχος καρπός, που δεν θα είναι πολύ γευστικός. Καθώς η μπανάνα ωριμάζει, γίνεται πιο γλυκιά, μαλακότερη, πιο αρωματική, αλλά και πιο… καφέ, ή αλλιώς «μαυρίζει» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Αυτός ο αποχρωματισμός δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο καρπός της έχει χαλάσει. Είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης. Εάν επιμένετε να βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο, η σωστή στιγμή να το κάνετε είναι όταν έχουν μερικά από αυτά τα καφετί σημάδια, υποδεικνύοντας ότι το άμυλο έχει μετατραπεί σε ζάχαρη.

Μόλις ένας καρπός ωριμάσει, μπορεί να ψυχθεί με σχετικά μικρό αποχρωματισμό της σάρκας, αν και η φλούδα θα γίνει ακόμα μαύρη. Αυτές οι μαύρες μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα αν και φαίνονται λίγο… τρομακτικές!

Ο καλύτερος, πάντως, τρόπος για να διατηρήσετε τις μπανάνες σας νωπές για όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι να τις αγοράσετε όταν είναι ακόμα λίγο πράσινες και να τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν.

Μην τις βάζετε σε σακούλα, ή σε κλειστό χώρο. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Εάν επιμείνετε να τις βάζετε στο ψυγείο, το κάντε μόνο όταν έχουν αποκτήσει τις πρώτες καφέ κηλίδες, σημάδια ότι έχουν ωριμάσει, αλλά ακόμα και τότε, θα έχετε μόνο λίγες μέρες καιρό προτού γίνουν πολύ μαλακές και μαυρίσουν τελείως.

Υπάρχει όμως και μια άλλη μέθοδος, η οποία σας εξασφαλίζει ότι οι μπανάνες δεν θα μαυρίσουν γρήγορα. Μόλις τις αγοράσετε (όχι τελείως ώριμες) το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να τις ξεχωρίσετε μία-προς-μία από το τσαμπί. Στην συνέχεια πάρτε την απλή πλαστική μεμβράνη που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας και τυλίξτε καλά το κοτσάνι της κάθε μπανάνας.

Αλλά μην ξεχνάτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν μαυρίσουν οι μπανάνες. Εξακολουθούν να είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Απλά την επόμενη φορά, καλύτερα να μην τις βάλετε στο ψυγείο.