Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

10 αστεία λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις για εργασία


Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο πράγμα που έκανε ένας υποψήφιος σε μια συνέντευξη για εργασία;












Να αποκοιμηθεί;
Να εξαφανιστεί;
Να προτείνει στον συνεντευξιαστή να βγουν ραντεβού;

Το μεγαλύτερο site για την εύρεση εργασίας στην Ελλάδα, δημοσίευσε την έρευνά του σχετικά με τα….πιο εξωφρενικά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις.

Τα ασυνήθιστα λάθη ανέφεραν διευθυντές προσλήψεων και επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού σε όλη την Ελλάδα

Ο κατάλογος με τα δέκα κορυφαία λάθη γι’ αυτή τη χρονιά περιλαμβάνει τα εξής:

– Ο υποψήφιος ρώτησε τον συνεντευξιαστή πόσο θα διαρκούσε η συνέντευξη επειδή έπαιζε η αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα και ο αγώνας μεταδιδόταν από την τηλεόραση.
– Ο υποψήφιος είπε στον συνεντευξιαστή ότι θα έμενε στην εταιρεία μέχρι να βρει κάτι καλύτερο.
– Ο υποψήφιος συνοδευόταν από τη μητέρα του στη συνέντευξη.
– Ο υποψήφιος δήλωσε ότι δεν είχε κανένα απολύτως χόμπι ή ενδιαφέρον.
– Ο υποψήφιος μιλούσε στο κινητό του στη διάρκεια της συνέντευξης.
– Οταν ρωτήθηκε, ο υποψήφιος δεν μπορούσε να θυμηθεί πού είχε εκπαιδευτεί.
– Ο υποψήφιος προσπάθησε να θέσει κανόνες για τη συνέντευξη.
– Ο υποψήφιος βωμολοχούσε στη διάρκεια της συνέντευξης.
– Ο υποψήφιος γνωστοποίησε πληροφορίες από την προηγούμενη εργασία του που ήταν εμπιστευτικές.
– Ο υποψήφιος ήθελε να εργαστεί τέσσερις ώρες την ημέρα αντί για οκτώ, αλλά ήθελε να λαμβάνει τον ίδιο μισθό.

Εκτός από τις πιο ασυνήθιστες γκάφες, οι εργοδότες ρωτήθηκαν επίσης ποια ήταν τα πιο συνηθισμένα και επιζήμια λάθη που έκαναν οι υποψήφιοι στη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Το 73% των διευθυντών προσλήψεων ανέφεραν ότι το πιο επιζήμιο λάθος που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος σε μια συνέντευξη είναι να δείχνει αδιαφορία.

Η αλαζονική διάθεση κατατάχθηκε δεύτερη με 54% και τα αρνητικά σχόλια για τον τωρινό ή κάποιον προηγούμενο εργοδότη κατέλαβαν την τρίτη θέση με 46%.

Στα υπόλοιπα λάθη συγκαταλέγονταν η μη διατύπωση καλών ερωτήσεων (33%), η ανάρμοστη ενδυμασία (31%) και η μη παροχή συγκεκριμένων απαντήσεων (26%).

Συμβουλές για επιτυχημένες συνεντεύξεις

Το Kariera προσφέρει μια σειρά από συμβουλές για επιτυχημένες συνεντεύξεις για εργασία.

– Προετοιμαστείτε: Τίποτε δεν δηλώνει «Δεν με ενδιαφέρει τόσο αυτή η θέση» όσο κάποιος που δεν έχει κάνει καμία έρευνα και γνωρίζει ελάχιστα για την εταιρεία. Είναι ευκολότερο από ποτέ να βρείτε πληροφορίες για μια εταιρεία και τις δραστηριότητές της. Οι υποψήφιοι που δεν το κάνουν θα μπορούσαν να θεωρηθούν τεμπέληδες, αδιάφοροι ή χωρίς κίνητρο.

– Μη αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες: Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας εργοδότης είναι να προσλάβει κάποιον που μεταφέρει τα προβλήματά του στο γραφείο. Ακόμα και αν η συνέντευξη φαίνεται χαλαρή, να τη διατηρείτε πάντοτε σε επαγγελματικά επίπεδα και να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση περιττών προσωπικών πληροφοριών.

– Να είστε ειλικρινείς: Οι συνεντευξιαστές δεν περιμένουν να γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις. Συχνά ελέγχουν την αντίδρασή σας σε «σκληρές ερωτήσεις» για να δουν πώς αντιδράτε υπό πίεση. Είναι πολύ χειρότερο να διαπιστώσουν ότι λέτε ψέματα από το να παραδεχτείτε ότι δεν ξέρετε κάτι. Εάν δεν είστε σίγουροι για μια απάντηση, δεν πειράζει να πείτε ότι δεν το γνωρίζετε αλλά, στη συνέχεια, περιγράψτε με συντομία τα μέτρα που θα λάβετε για να το μάθετε. Αυτό θα δείξει ότι είστε σε θέση να λύνετε τα προβλήματα.

– Προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις ανοικτού τύπου: «Μιλήστε μου για τον εαυτό σας». «Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;» «Τι σας παρακινεί;» Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται εύκολες αλλά επειδή είναι τόσο ευρείες, οι υποψήφιοι μπορούν να πέσουν στη παγίδα αν δεν γνωρίζουν πώς να ξεκινήσουν ή πού να σταματήσουν.

– Μην είστε αρνητικοί: Όσο και αν σας δελεάζει η ιδέα να μοιραστείτε το πόσο δεινοπαθήσατε σε προηγούμενες θέσεις ή πόσο πολύ σας παρακινεί ο συνεντευξιαστής να το κάνετε, δεν είναι ποτέ καλό να κάνετε αρνητικά σχόλια για κάποιον προηγούμενο εργοδότη. Ο συνεντευξιαστής θα υποθέσει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κακολογήσετε και την εταιρεία του στο μέλλον.

ΠΗΓΗ