Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Τα ελληνικά προϊόντα που θέλουν οι Κινέζοι - Για ποια δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον


Για να αυξήσει η Ελλάδα τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, από το λίγο πάνω από 30% που είναι σήμερα, έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη από μεγάλες και διαρκώς αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας.

Αυτό... 

 
 
 
 
σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος αναφέροντας τους πέντε λόγους για τους οποίους συμμετείχε στην ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, μετέβη στη Σαγκάη με αφορμή την 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (5-10 Νοεμβρίου 2018).

Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν οι 22 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην 1η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας. Τα ελληνικά προϊόντα όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί αλλά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον τουρισμό προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών.

Από τις επαφές των Ελληνικών εταιρειών στη Σαγκάη φαίνεται ότι οι κινέζοι ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρονται για την πρόληψη και τη θεραπεία μέσω των τροφών, αλλά και στη σοφία της ελληνικής παράδοσης και θέλουν να εντάξουν στη διατροφή τους το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά και εμφιαλωμένα νερά αλλά ενδιαφέρονται και για όλα τα προϊόντα της

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου σε ομιλία του σε φόρουμ στο πλαίσιο της έκθεσης σημείωσε ότι οι δυνατότητες εξαγωγής ελαιόλαδου στην Κίνα είναι εξαιρετικά θετικές καθώς οι ιδιότητες του ελαιόλαδου δεν ξεχωρίζουν μόνο στη διατροφή αλλά και στην κοσμετολογία και στην ιατρική.

Στη συνέχεια ανέφερε μερικούς ενδεικτικούς αριθμούς όπως ότι στη χώρα μας υπάρχουν 120.000.000 ελαιόδεντρα, παράγονται 300.000 τόνοι ελαιολάδου κι αυτό αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, αποφέροντας ένα τζίρο 1,4 δισ. ευρώ. Η κατ' άτομο κατανάλωση στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες, 20 κιλά, υπάρχουν στη χώρα 1500 ελαιοτριβεία, 800 τυποποιητικές επιχειρήσεις, 110 εξαγωγικές επιχειρήσεις, 80% της παραγωγής ανήκει στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ότι η χώρα μας έχει αναγνωρίσει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19 ελαιοκομικές περιοχές ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ καο 11 ελαιοκομικές περιοχές ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης - ΠΓΕ.

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ελαιόλαδου στην Κίνα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να εντατικοποιήσει τις προωθητικές ενέργειες για το ελαιόλαδο στην Κίνα και ότι η χώρα μας είναι πλεονασματική στην παραγωγή της και προσφέρει την ποιοτική κατηγορία για την οποία ενδιαφέρεται σήμερα η αγορά της Κίνας, δηλαδή το γκουρμέ ελαιόλαδο.

Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο αποτελεί μόλις το 1% της κατανάλωσης εδώδιμων ελαίων στην Κίνα, οι εισαγωγές ελαιολάδου ανέρχονται περίπου στους 45.000 τόνους, το 99% του εισαγόμενου ελαιολάδου προέρχεται από χώρες της ΕΕ και αυξάνεται διαρκώς η κατανάλωση της κορυφαίας ποιοτικής κατηγορίας που είναι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

Ακόμη, σημείωσε ότι το 80% των κινέζων καταναλωτών ελαιολάδου διαθέτουν πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης, το 60% είναι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, η κατανάλωση ελαιολάδου επικεντρώνεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Κίνας ενώ η ελιά καλλιεργείται κυρίως σε επαρχίες της Κεντρικής και Νότιας Κίνας