Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΩΝ


Πάνσεπτε Ιεράρχα και Ιερε Κλήρε Περιφέρειας Πιερίας.

Χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Σεπτού Ιεράρχου Κύρου Βαρνάβα.

Αναρωτιέμαι: Ο Νικόλαος Λούσης Επίσκοπος Κίτρους Κολινδρού κτλ. ο Οποίος απεβίωσε ξεχασμένος και άπορος στην Αθήνα, δεν του άξιζε ανάλογη τιμή. Είναι αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στην Ορθοδοξία και στο προάγγελμα της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Προδομένος...




από Έλληνα συνεργάτη των Οθωμανών, μεταγενέστερα μάλιστα οι απόγονοι του προδότη έπαιξαν ρόλο στην Ελληνική εξωτερική πολιτική και την διπλωματία.
Ο Παρθένιος Βαρδάκας πρώτος Μητροπολίτης της επαρχίας Πιερίας ανόρθωσε τα Ελληνικά γράμματα, την Ελληνική συνείδηση και προετοίμασε την επαρχία του για την υποδοχή της Απελευθέρωσης.
Πριν από τους δύο προηγούμενους υπήρξε ένας άλλος Πάνσεπτος Ιεράρχης ο Επίσκοπος Πέτρας Αγαθάγγελος(η Συνένωση των δύο Επισκοπιών δημιούργησε την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης Κολινδρού και Πλαταμώνος με εκχώρηση μάλιστα της Σταυροπηγιακής Μονής Κανάλων στον Νότιο Όλυμπο).
Ο Επίσκοπος αυτός ενεργώντας κατ΄εντολή του Εθνικού Κέντρου προέτρεπε βοηθώντας τους πτωχούς κολίγους να αποκτήσουν γη για να εγκατασταθούν ως Κεφαλοχώρια και να ασχοληθούν ως αγρότες για να επιβιώσουν αλλά και για να δημιουργήσουν Εθνική Πατρίδα μέσα στην Μακεδονία.
Ο Δημήτριος Σβορώνος Συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού προσέφερε την ζωή του για την Πιερία και την Μακεδονία ποιος τον θυμάται;
Ο Σεπτός Ιεράρχης Αείμνηστος Βαρνάβας γκρέμισε την Παλαιά Μητρόπολη της Θείας Αναλήψεως και έχτισε νέο Περικαλλή Ναό.
Οι μέρες που βιώνουμε τα γεγονότα η ταχύτητα αυτών μήπως επιβάλλει τους πάντες να σκέπτονται και να ενεργούν διαφορετικά.
Ου μόνον λόγοι αλλά και έργα. Ου μόνον ίδια αλλά αλλότρια. Ου μόνον Ευλογία της Ημών Γενειάδος.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο γράφων δεν είναι Χριστιανός. Λάβετε υπόψιν τον αυτοπροσδιορισμό.

Με σεβασμό και τιμή

Σωτήρης Γκούνας