Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Κορυφαίοι προορισμοί για τους λάτρεις του φαγητού - Γαστρονομικές αναζητήσεις για τους απανταχού foodies που ψάχνουν αφορμή για το επόμενο ταξίδι τους


Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις παγκοσμίως στο ταξίδι, ο γαστρονομικός τουρισμός κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, οι οποίοι αναζητούν να βιώσουν νέες και μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Από... 

 
 
 
 
το Μόντρεαλ μέχρι το Χονγκ Κονγκ και από το Μαρακές μέχρι το Σίδνεϋ, κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί μπαίνουν στο προσκήνιο, προσελκύοντας τους τολμηρούς γευσιγνώστες ανά τον κόσμο για ένα ταξίδι γεμάτο ενδιαφέροντα αρώματα και γεύσεις.

Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία



Με αρκετά μισελενάτα εστιατόρια στο δυναμικό της, η βάσκικη πόλη στον ισπανικό βορρά, αποτελεί έναν από τους τοπ προορισμούς για τους foodies ανά τον κόσμο. Από τα περίφημα pintxos (κάτι σαν τα δικά μας μεζεδάκια) μέχρι τα πανάκριβα πιάτα της μοντέρνας, δημιουργικής κουζίνας, η γαστρονομική σκηνή του Σαν Σεμπαστιάν τα έχει όλα. 

Λυών, Γαλλία



Η Λυών και τα περίχωρά της αποτελούν δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό, καθώς εδώ θα συναντήσει κανείς πολλά βραβευμένα εστιατόρια με αστέρι Michelin. Πιάτα όπως χοιρινό μάγουλο και κοτόπουλο με ξύδι σερβίρονται τόσο σε μικρά, οικογενειακά εστιατόρια, όσο και σε εκείνα που σερβίρουν προτάσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Σημείο αναφοράς στην περιοχή η υπαίθρια αγορά Saint Antoine καθώς και η κλειστή αγορά Halles Lyon Paul Bocuse, με όνομα εμπνευσμένο από τον πιο διάσημο σεφ της πόλης, γεμάτες από αμέτρητα καλούδια που έχουν καθιερώσει την περιοχή σε γαστρονομικό προορισμό.

Τορίνο, Ιταλία



Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς έναν συγκεκριμένο προορισμό στην Ιταλία, καθώς σχεδόν όλα τα μέρη της έχουν και μια γαστρονομική έκπληξη να αποκαλύψουν στους επισκέπτες της. Τι να πρωτοπεί κανείς για τα τυριά, τα ζυμαρικά, τις πίτσες ή τα κρασιά της γείτονος χώρας;

Το Τορίνο φημίζεται για τα 19ου αιώνα καφέ του που σερβίρουν το χαρακτηριστικό bicerin (ρόφημα σοκολάτας με καφέ και γάλα), αλλά και για την μπιενάλε γαστρονομίας που διοργανώνεται από τον οργανισμό Slow Food και είναι γνωστή ως Salone del Gusto.

Επίσης, το Τορίνο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Piedmont, όπου παράγεται το περίφημο κρασί Barolo, ενώ πρόκειται και για τον τόπο όπου ευδοκιμούν οι πεντανόστιμες και πανάκριβες τρούφες. 

Χονγκ Κονγκ, Κίνα



Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί πραγματικό γαστρονομικό παράδεισο για όσους είναι πρόθυμοι (και τολμηροί) να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Εδώ θα βρει κανείς αμέτρητες street food επιλογές με τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και κάποια από τα πιο οικονομικά βραβευμένα εστιατόρια με αστέρι Michelin.

Στην βραδινή, υπαίθρια αγορά στην Temple Street, στο κέντρο της πόλης, μπορεί να δοκιμάσει κάποιος κάθε λογής γεύσεις κα παραδοσιακά κινέζικα πιάτα, όπως τα περίφημα και σημεία αναφοράς dim sum (μπουκίτσες λεπτής ζύμης σαν μεμβράνη με γέμιση από πάπια, γαρίδα, κρέας με λαχανικά και μπαχαρικά). 

Σίδνεϋ, Αυστραλία



Ο παράδεισος των θαλασσινών θα μπορούσε να είναι το δεύτερο όνομα του Σίδνεϋ, με κορυφαία επιλογή ανάμεσά τους, τους περίφημους αυστραλιανούς αστακούς. Επίσης, εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει μια μεγάλη γκάμα σε τροπικά φρούτα καθώς και ενδιαφέροντα ασιατικά πιάτα. Οι πιο τολμηροί, ωστόσο, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε κρέας από καγκουρό, κροκόδειλο ή από το πτηνό εμού. 

Σιγκαπούρη, Μαλαισία



Ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη Μαλαισία, η Σιγκαπούρη διαθέτει μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή, η οποία αποτελεί ένα κράμα μαλαισιανής, κινέζικης και ινδικής κουζίνας. Με άκρως εξωτικό χαρακτήρα έχει ως βασικά συστατικά της τα λαχανικά, το ψάρι και το κρέας, το ρύζι καθώς και τα αμέτρητα μπαχαρικά.

Ψάρι γεμιστό με φρέσκα βότανα ή κομμένο σε φέτες και περιχυμένο με πλούσια σάλτσα, ψαρόσουπα με φρέσκα ζυμαρικά, κρέας (εκτός από χοιρινό) rending με σάλτσα από γάλα καρύδας και κάρι ή masak kicap μαγειρεμένο στο γουόκ με φρέσκο τζίντζερ και σόγια. 

Μόντρεαλ, Καναδάς



Με γαλλικές επιρροές, η γαστρονομική σκηνή του Μόντρεαλ χαρακτηρίζεται για τα κλασικά πιάτα που παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον μοντέρνο twist.

Με αυτά, ωστόσο, συνυπάρχουν και χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα και πιάτα όπως τα περίφημα bagels (λίγο πιο μικρά από τα συνηθισμένα, σε σχήμα κουλουριού), το καπνιστό κρέας (η πιο διάσημη εκδοχή του αυτή σε σάντουιτς με ψωμί σίκαλης, μουστάρδα και τουρσί) και η άκρως δελεαστική και κολαστική poutine, ένας εκρηκτικός για τον ουρανίσκο συνδυασμός τηγανητής πατάτας, λιωμένου τυριού και πιπεράτης κόκκινης σάλτσας. 

Μαρακές, Μαρόκο



Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες του κόσμου, επηρεασμένη από την Γαλλία, την Ανδαλουσία στην Ισπανία και την Αραβία, που ισορροπεί ανάμεσα στα αρώματα από αμέτρητα μπαχαρικά και τους ενδιαφέροντες συνδυασμούς διαφόρων γεύσεων.

Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας του Μαρακές το ταζίν –οφείλει την ονομασία του στο σκεύος σε σχήμα κώνου όπου σιγομαγειρεύεται το κρέας, αρνί ή κοτόπουλο, με το πληγούρι για αρκετές ώρες–, ενώ στα επιπλέον συνοδευτικά και μυρωδικά το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο μαϊντανός και ο δυόσμος, τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί.