Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα πιο οικονομικό, mainstream αλλαντικό. Σαν τη λούζα όμως…
Υλικά
500 γρ. ριγκατόνι
100 γρ. λούζα (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας, όπως απάκι, μπέικον κ.ά.), σε φετάκια
600 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο σε πολύ μικρά μπουκετάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα και καβουρδισμένα σε τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λάδι
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το μπρόκολο και το βράζουμε για 3 λεπτά, ίσα να μαλακώσει. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά, 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό όπου τα βράσαμε. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το αλλαντικό με το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το μπρόκολο, τα ζυμαρικά, αλατοπίπερο και το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Σκορπίζουμε τον δυόσμο και τα αμύγδαλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ξινοτύρι και μια παντζαροσαλάτα.
Στο ποτήρι μας μια Μαντινεία, ένα ωραίο Μοσχοφίλερο
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
ΠΗΓΗ